Најновије

НИШТА ОД ЖЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ! Лажна држава се пријавила, па подвила реп

Министарство спољних послова Косова, којим руководи министарка Мељиза Харадинај Стубла, пријавило се, а потом повукло захтев да постане потписник Женевске конвенције, јавља Коха.

КиМ (Фото: Јутјуб)

Како јавља Коха позивајући се на своје изворе у Министарству спољних послова, аплицирало се пре око месец дана, али је тада дошло до интервенције за повлачење пријаве због наставка дијалога.

Министарство није пружило објашњења за пријаву и разлоге повлачења.

Женевска конвенција састоји се од четири основна споразума који укључују заштиту цивила, ратних заробљеника, рањеника и хуманитарних радника. Потписале су га и ратификовале 194 државе.

Након укидање реципроцитета од стране владе Хотија, други захтев из Србије био је да Косово обустави пријаве за чланство у међународним организацијама, као услов за заустављање кампање за повлачење признања Косова и повратак за преговарачки сто.

Испуњавање ових захтева потврдио је премијер Хоти, изасланику председника Трампа за косовско-српски дијалог, Ричарду Гренелу, пре суспендованог састанка од 27. јуна.

Међутим министарка Харадинај Стубла се није сложила са одлуком да се обуставе пријаве за чланство.

Путем Фејсбук објаве 19. јула, Харадинај Стубла је рекла да Министарство спољних послова и дијаспоре није дало никаква обећања или се обавезало према Србији, а још мање да се одрекне напредовања и јачања свог међународног субјективитета.

“Косово је независна и демократска држава, коју је признало скоро 2/3 света, и чланица многих међународних и регионалних организација. Министарство спољних послова и дијаспоре нема никакав договор или обаћање Србији, још мање да се одрекне напредовања и јачања свог међународног субјективитета. МСП подржава премијера Хотија и свеобухватни тим Републике Косово да се укључи у дијалог ради постизања обостраног признавања са Србијом, поштујући два принципа о којима се не преговара: територијални интегритет и уставни поредак. Сваки покушај одступања од ова два принципа ће пропасти, као што су пропали и до сада”, написала је 19. јула Харадинај Стубла.

За опозицију одустајање од пријаве и суспензија других захтева за чланство у међународним механизмима представља одрицање од међународног субјективитета.

Посланица Покрета Самоопредељење Фиторе Пацолли рекла је за “Коху” да овај приступ штети Косову јер се ради о невиђеном преседану у међународним односима.

“То има две последице - и по процес чланства у међународним организацијама, али и за питања признања. Ова влада поступила је по захтевима Србије. Забрињавајућа је чињеница да је влада рекла да ће ова мера остати на снази до 27. јуна, а сада смо скоро при крају августа и немамо одговор од владе да ли се ова суспензија продужила. То би требало разјаснити, али за друге земље и Србију јасно је да ће суспензија трајати у недоглед или док трају преговори, чији се крај не може знати”, рекла је Пацоли.

Бутринт Бериша из Приштинског института за политичке студије (ПИПС) каже да дијалог не би требао бити разлог одустајања од чланства у међународним организацијама.

“Способност успостављања односа са другима, тј. са државама и међународним организацијама, један је од основних елемената државности. Ово је тачка о којој апсолутно никада не би требало да се расправља, без обзира на околности”, рекао је Бериша.

У процесима политичког дијалога могу се појавити тренутни уступци за накнадне користи, сматра он.

“Међутим, мислим да је у овом случају врло тешко сагледати која би могла бити корист од тако великог уступка, као што је добровољно одрицање од пријаве у међународним организацијама”, истакао је Бериша.

Косово није члан ниједне велике међународне организације од 2014. године, када се придружило Венецијанској комисији.

Али не зна се у које организације је успело да се учлани до сада, јер на званичном вебсајту нема података о тачном списку.

Да би се отворио пут заступљености у регионалним иницијативама, Косово је из претходног дијалога са Србијом пристало да буде представљено фуснотом, која се још није истопила.

Паклени крај лета за Ђукановића, пад му је никад ближи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА