Најновије

АПЕЛ ЛЕКАРА: Лабораторије гасе апарате због недостатка реагенаса

Удружење лекара "Уједињени против ковида", упутило је апел јавности због алармантног стања у набавци реагенаса и немара Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

Лекари (Фото: Јутјуб)

Из Удружења подсећају да борба против Ковид-19 није само борба клиничара против болести него и других колега који учествују у тој борби. Између осталих и биохемичара који раде у дијагностици. Наглашава се да се 5. августа 2020. године, завршио први период централизоване јавне набавке реагенаса и да је требало да се већ уђе у други квартал. Међутим, РФЗО већ данима одбија да им да сагласност да уговоре реагенсе за период од следећа 3 месеца.

На наше захтеве од 27. јула до данас, а било их је више, РФЗО не реагује. Не дају нам сагласност да уговоримо реагенсе за рад лабораторија. Углавном, на мејлове, као једине облике комуникације, не одговарају. Кад им се пошаље захтев за давање сагласности на хитну набавку они нас позову телефоном преко централе и кажу нам да ће уговарање за други квартал бити када стигне инструкција за уговарање. Међутим, ње нема никако, а ми остајемо без реагенаса за рад. Долазимо у ситуацију да почињемо да гасимо апарате. Немамо ни за крвне слике, ако дају сагласност дају на једвите јаде и то количине које нам нису довољне - наводи се у апелу.

Даље се наводи да за ковид пацијенте до краја недеље неће имати лдх, те да им се крвне слике гасе. Упозоравају да град, ковид амбуланта и више од 150 заражених остају без основних анализа, а да РФЗО ћути и ништа не одговара.

Како наводе, добили су жалбе из Ватреног ока, где кажу да је медијум за узорке лош (други тендер), да је око 10000 истих пропало на собној температури, као и да је валидно читање у прбих 18х, а после тога све лажно негативни резултати.

- Ситуација је слична и са брзим тестовима. Ради се о кинеским тестовима за које АЛИМС није издао решење. Дакле, у лабораторији радимо са тестовима који нису регистровани. Тестови су врло непрецизни, мала је сензитивност, али и специфичност. Лабораторијама се дају две врсте тестова, једни тестови су за грађане, а друга врста је за запослене у установи. Готово увек су тестови за запослене негативни. Ако су тестови за грађане позитивни, урадимо за запослене и буду негативни - стоји на крају апела.

Када хапсе Вучића прочитајте ОВДЕ!

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА