Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР ИВАНЦОВ: Вакцина је готова, даћемо је и Србији!

Русија ником ништа не намеће, већ само продуктивно сарађује са државама које су заинтересоване за нашу вакцину, поручио је амбасадор Иванцов.

Петар Иванцов (Фото: Јутјуб)

Руска вакцина против коронавируса је дефинитивно готова и биће доступна свим земљама које су за њу заинтересоване, укључујући и Србију!

Ово је рекао Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, који истиче да Москва никоме ништа не намеће, већ само 'продуктивно сарађује са државама које то желе', пружајући руку помоћи целом свету.

Према његовим речима, Русија је 11. августа регистровала прву вакцину против короне 'Спутњик пет', коју је развио Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију 'Гамалеја'. Иванцов истиче да је посебно захвалан за позитивне коментаре и процене јавности у БиХ, пре свега у Републици Српској, али и у Србији.

- Надам се да ће људи ускоро имати прилику да заштите себе и своје најмилије од куге 21. века уз помоћ вакцине. И то без обзира чија је, руска, енглеска или кинеска. Битно је да буде ефикасна и приступачна - рекао је Иванцов.

Равноправни партнери

Према његовим речима, Русија нема намеру да користи ову вакцину у било које себичне сврхе, да утиче на некога, уцењује или да тера било кога да се вакцинише.

- Полазимо искључиво од сигурности становништва Руске Федерације, али смо истовремено потпуно отворени и за сарадњу са свим земљама на принципима равноправности. Вакцина 'Спутњик пет' је такозвана векторска двокомпонентна вакцина створена употребом генетског инжењеринга. За такву вакцину је изабран вирус који је безбедан за људе, а ген вируса против којег се вакцина прави убачен је у његов геном, тј. вакцина не садржи сам сој коронавируса, већ само производи имунитет. Производ овог гена, протеин, требало би да индукује имунитет против вируса који узрокује болест - објаснио је Иванцов у колумни за 'Глас Српске', додајући да су многи одмах најавили сарадњу са Русијом.

- Већ 20 држава је поднело прелиминарне захтеве за куповину доза вакцине, а договор је постигнут у вези са производњом 500 милиона доза годишње у пет земаља. Према прорачунима стручњака, да би се зауставила епидемија, најмање 60 одсто светске популације требало би да добије имунитет на вирус, што би се могло достићи масовном вакцинацијом - наглашава Иванцов.

Гејтс наставља са мрачним прогнозама, открио шта нас чека! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА