Најновије

ШИПТАРИ, ЧЕКАЈТЕ БАЈДЕНА, ОН ЋЕ ВАС ОЈАЧАТИ! Американци не рачунају превише на ЕУ и Приштину, али Гренел верује Вучићу

Шеф Представништва Републике Српске у САД и политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже да Албанци својим потезима делују као да их је неко из Вашингтона саветовао да одуговлаче дијалог са Србијом, у нади да би их Џозеф Бајден, уколико победи на председничким изборима, ојачао и дао им нову понуду.

Ричард Гренел (Фото: predsednik.rs)

На питање да ли је Србији у Бриселу постављен ултиматум у вези са Косовом и Метохијом, Кесић каже да у то не верује, јер би то истовремено значило да преговори не постоје.

– Не верујем у ултиматум Србји за КиМ, јер око њега би морао да постоји консензус у ЕУ, или бар између Француске и Немачке, а и реална претња силом. Нема одлучности у ЕУ за такав потез. То би значило да нема ни преговора – каже Кесић.

Говорећи од односима на релацији ЕУ-САД-Немачка, он је указао да већ дуго нема сагласности између САД и ЕУ, односно Немачке, око правца преговора.

– Видели смо и саботажу када је подигнута оптужница против Хашима Тачија уочи заказаних разговора у Вашингтону. Постојала је завера против председника Трампа између Трибунала и дела естаблишмента, који лансирају да је ова администрација нарушила темеље односа не само према Балкану већ и у много важнијим питањима – каже Кесић.

Сматра да се, именовањем Ричарда Гренела за специјалног представника за дијалог Београда и Приштине, Трампова администрација поново укључила у дешаваја на Балкану.

– Гренел ужива поверење Трампа, а тиме стиче и ауторитет, али је у сукобу са Берлином и Ангелом Меркел још откад је био амбасадор САД у Немачкој. То најављује да САД не рачунају превише на ЕУ, али ни на Приштину. Гренел је стекао поверење у спрског председника Александра Вучића, јер се уверио да је он искрено за компромис. Притом, политичка ситуација у Београду је јасна, за разлику од Приштине. За Гренела је важна добра воља Београда за економски споразум, али и решавање тежих питања. Ако Трамп победи, позцијија Србије је јака и због личног поверења – наводи Кесић.

Према његовом мишљењу шансе Доналда Трампа за реизбор су повољне.

– То је у супротности са анкетама, али ваља имати на уму да су оне показале колико су непоуздане још на прошлим изборима, када су све, сем једне мање, предвиђале победу Хилари Клинтон. Истовремено, Трамп је на страни реда и мира током насилних протеста у државама САД које уједно одлучују и о изборима, у Охају, Пенсилванији, Мичигену. Подржава полицију против нереда и рушења имовне. То је у великој супротности с Бајденом који се плаши да се изјасни око овог важног питања, јер његови гласачи предводе ове протесте. Пандемија је велика брига Американаца, али им је већа од чега ће да живе, да ли ће због кризе остати без кућа. Трамп им у овом околностима улива поверење за консолидацију економије – наводи Кесић.

Евентуална победа Бајдена, како наводи, не би САД вратила у старе токове према Србији, јер САД више нису оно што су биле ни пре четири, већ ни пре годину дана пре пандемије коронавируса. Проблем је што неки верују у поредак који су градили, а он нестаје, сматра Кесић.

Упитан да прокоментарише отварање тајних докумената у председничкој бибиотеци Била Клинтона у којима се помиње опција мирног одвајања РС од БиХ и дељење Косова на зоне, Кесић наводи да се полако долази до тренутка када ће и САД и ЕУ морати да прихвате да њихова политика немењања граница не може да опстане.

– Ни раније, а ни сад, нису могли да их гарантују. ЕУ и САД су увек истицали питање српског национализма, док су својим приступом све друге нациоонализме јачали. То је била кочница за експерименте какви су БиХ и покушај стварања независности лажне државе. Успеха неће бити ако се не напусти идеја јаких централних држава. Једина шанса је високи ниво децентрализације – сматра Кесић.

Прочитајте ОВДЕ како амерички хуманитарац сведочи о злочинима Албанаца на КиМ!

Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА