Најновије

РУСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ ИМАЈУ СВОЈУ ТЕОРИЈУ: Ситуација у Белорусији слична "Августовском пучу"!

Белорусија тренутно пролази кроз процес сличан ономе који се догодио у бившем Совјетском Савезу августа 1991. године, када се ова земља суочила се покушајем државног удара, написао је на твитеру државни секретар Савета безбедности Русије Андреј Равков.

Александар Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Равков је направио паралелу између тренутне ситуације у Белорусији и покушаја државног удара у бившем Совјетском Савезу од пре 29 година, познатог као Августовски пуч, када је самопрокламовани државни комитет продубио кризу у друштву и бившу велику силу приближио колапсу.

Државни секретар Савета безбедности Русије је истакао да они који покушавају да наруше мир у Белорусији позивају грађане на протесте и штрајкове, који само слабе економију земље. Настојањем да промене ток историје, они само могу да униште све оно што је до сада постигнуто тешким радом, рекао је Равков.

Он је позвао грађане Белорусије да међусобно поштују устав и да не крше закон, пише агенција ТАС.

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори на којима је, према званичним подацима, победу однео досадашњи лидер Александар Лукашенко. Опозиција није признала резултате избора, по чијем су објављивању избили масовни протести у Минску и другим градовима широм земље. На протестима је дошло до сукоба полиције и демонстраната, када је повређено на десетине људи са обе стране, док је преко 6.000 учесника протеста ухапшено.

Опозиција тражи понављање избора и истрагу поводом поступака полиције, а основала је и Координационо тело за мирну предају власти.

Украјинска служба покушала да отме команданта из ДНР у Русији, а онда је улетео ФСБ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА