Најновије

ДА ЛИ ЋЕ УЧЕНИК БИТИ КАЖЊЕН АКО НЕМА МАСКУ, И ИМА ЛИ ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА? Министарство одговорило на 10 најчешћих дилема пред полазак деце

Ово су неке од најчешћих дилема родитеља пред полазак деце у школу, а на њих одговарају из Министарства просвете Почетак нове школске године не може се упоредити ни са једном до сада. Због пандемије коронавируса, те специфичних околности у којима смо се нашли, ове године свака школа имаће свој начин рада. Родитељи би почетком следеће недеље требало дефинитивно да сазнају како су се организовали у оној коју ће њихово дете да похађа, а до тада, разјашњавамо неколико дилема које имају сви.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Оно што је за сада сигурно, и што ће важити свуда, јесте то да ће три разреда у школу доћи и пре 1. септмбра. То су ученици првог и петог разреда основне и првог средње школе, који ће на упознавање са својим учитељима, односно, разредним старешинама доћи 31. августа. Свим осталим основцима и средњошколцима школска година почиње као и увек, 1. септембра.

Ових дана приводи се крају изјашњавање родитеља о томе како желе да им деца похађају наставу - да ли су за то да долазе у школу или да наставу прате од куће, онлајн, односно преко часова које ће емитовати на РТС, као што је био случај и током ванредног стања. Иначе, чак 95 одсто оних који су се до сада изјансили, јесу за наставу у школи.

Подсетимо и на то у учионици не би требало да буде више од 15 ђака, како би могла да се одржи физичка дистанца, а како у одељењима има и по знатно више уписаних, она ће се делити на групе. Многе школе ће тако, уколико не пронађу неки други могући модел, одељења делити на две групе - једна која ће ићи од 8 до 10.30, а друга од 11 до 13.30 сати. Време између две смене предвиђено је за детаљну дезинфекцију школских просторија.

Иако су многа питања већ решена, родитељи и даље имају дилеме. Ово су неке од најчешћих, а на њих одговарају из Министарства просвете.

Шта ако ђак крши правила и неће да носи маску, хоће ли да буде кажњен?

- Маске су обавезне и то није питање нечије жеље или прохтева. Оне су заштита којом се смањује ризик од оболевања, али и да деца не пренесу вирус укућанима и старијима, прво је што наглашавају у Министарству просвете.

Није искључено да до почетка школске године Кризни стаб усвоји одлуку да деца која из здравствених разлога не могу да носе маску, уколико су на пример асматичари, уз лекарску потврду, имају могућност употребе визира.

Ипак, вратимо се на питање о казнама - Мере којима је прописана маска донео је Кризни стаб Владе Србије. Основ је Закон о заштити становништва од заразних болести, али и свака школа има свој правилник. Правилник донет на нивоу школе прецизира такозвану казнену политику од упозорења преко васпитне до дисциплинске мере.

Да ли ће млађи ученици моћи да бораве у школи од 8 до 16, 17 часова?

Такозвани продужени боравак има свака трећа школа односно, њих 557. Група за продужени боравак има око 1.550. Радно време треба да буде договорено са родитељима.

Да ли се укида целодневна настава у оним школама где постоји?

Свака школа донеће одлуку о томе да ли ће да редукује наставу и како. Рецимо, у ОШ "Дринка Павловић" у Београду, а која ради по систему целодневне наставе, неће је укидати, али ће бити редуковано њено време. Како ће то тачно да изледа у конкретној школи родитељи ће да сазнају почетком следеће недеље.

Да ли је обавезно да родитељи донесу потврду да раде да би деца могла да користе боравак?

- Време је пандемије. Настава, али и рад наставног особља прилагођени су ванредној ситуацији. Обавезна је потврда послодавца да родитељ одлази у пословну јединицу. Родитељи чија су деца укључена у продужени боравак и у одељења целодневне наставе у обавези су да доставе школи потврду издату од стране послодавца којом доказују да послове морају да обављају у седишту или другим пословним и организационим јединицама. Потврда треба да садржи и контакт послодавца.

Хоће ли деца имати организован ручак у боравку?

- Хоће.

Уколико школа организује исхрану ученика, потребно је:

да се оброци служе у трепезарији или учионицама (само уколико школа нема трпезарију)

да деца за столовима седе на удаљености од најмање једног, а пожељно два метра, у сваком правцу.

пре јела обрисати алкохолом површине на којима ће се служити храна.

да деца оперу руке пре јела.

деци нагласити  да међусобно не деле храну и прибор за исхрану.

Да ли ће постојати велики одмор?

Да. Наставни дан у школи организован је тако да је практично исти као и пре пандемије. Оно што га разликује је само трајање часова, сада од 30 минута и настава у групама до 15 ђака, што је био захтев епидемиолога. Како су се и до сада разликовали одмори који су у неким школама били два по 15 минута или један дужи, тако ће и наредној школској години, школа прецизирати.

Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малих и великог одмора. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) кад год то временске прилике дозвољавају.

Како ће одговарати ученици који школу похађају онлине - појединачно или у групама?

Одговарање за оне који прате наставу од куће је увек у школи. Да ли ће бити појединачно или у групама дозвољеног броја зависи од тога колико има деце, који су разред, као и то да ли одговарају писмено или усмено.

Сме ли родитељ да уђе у школу?

Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

Како са школским прославама?

Не спроводити прославе у објекту (приредбе), као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете и друго.

Хоће ли деца имати час физичког?

На ту тему горовио је недавно др Преграг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

- Колективни спортови не могу да се толеришу, искључиво вежбање на дистанци. Сада је вирус присутан, можда ће се и правила мењати зависно од ситуације - објаснио је др Кон и додао да нема колективних спортова, али ни скандирања, навијања... Баш као и код певања, каже, и овде може да се повећа излучивање вируса ако је неко заражен.

"На физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл). Наставу физичког васпитања треба организовати на отвореном када год је то могуће и реализацију наставног програма тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима", наводи се у Упутству о мерама заштите здравља ученика и запослених, за основне и средње школе.

Маске су обавезне, ту дилеме нема

Подсетимо, школско, наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске, а правила су слична и за ученике.

Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.

Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу, јер је смањењм броја ученика у учионици обезбеђања физичка дистанца.

Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Студенти као појачање наставном особљу

Ако се питате и како ће наставници успети све то да исконтролишу и испрете, треба знати да им у помоћ стижу и студенти. Они ће бити појачање наставном особљу.

- На основу договора Министарства и Заједнице учитељских факултета позвани су студенти завршних година и студенти на мастер студијама да се као волонтери укључе у рад школа у отежаним условима, као вид стручне праксе. Заинтересовани студенти ће се обраћати надлежним школским управама које ће их упућивати у одређене школе, а према израженој потреби - објашњавају у Министарству.

ПрочитајтеОВДЕ   шта је то још најавио Вучић.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА