Најновије

МИЛОВА ПРЕВАРА: Уочи избора нови скандал у Црној Гори - Ђукановић и на овај начин покушава да остане на власти!

У трку улази 11 листа, док бирачко право има 541.232 грађана, и у односу на председничке изборе пре две године, број бирача је већи за око 8.600. Уз то, број особа уписаних у регистар црногорских држављана је 780.542, од којег броја 678.178 има пријављено пребивалиште у Црној Гори.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Опозиција је остала без одговора надлежних како је могуће да се од последњег званичног пописа становника 2011. године број држављана за протеклих девет година повећао за 36,67 одсто или у бројевима 209.000. Такође, процењује се да недељу дана пред изборе чак 50.000 људи тренутно нема важећи лични документ!

Само је, оцењују многи познаваоци прилика у Црној Гори, једна дилема ових избора - да ли се завршава или продужава ера владавине Мила Ђукановића која траје пуне три деценије. Сви се углас питају и "може ли нарасли народни отпор против усвојеног Закона о слободи вероисповести променити политичку слику Црне Горе". Анкете које се спроводе иду овоме у прилог.

Демократска партија социјалиста, иако у крњој кампањи због епидемије вируса корона, и даље несмањеном жестином "удара" на Српску православну цркву, коју види као политичког противника, забрањујући верске службе у храмовима, приводећи учеснике ауто-литија и протестних шетњи, вршећи притисак на вернике... С друге стране, и црквени великодостојници су сагласни "да су сви у Црној Гори пред великим испитом - каква ће будућност бити"?

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је све Црногорце, без обзира на то како се осећају, да изађу на изборе и гласају за вечно људско достојанство и за оне који су ходили тим путем, а не за оне "који су крвљу обагрлили Божић и 1919. и 1941. године и који и данас темеље на тој и таквој лажној идеологији, безбожној и антибожној, будућност Црне Горе". Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије примећује да се људи боје и да имају недоумице.

- Нека се боје они који су ударили на светиње, који су ударили на Бога, на свеце, на Цркву и на ћивот Светог Василија Острошког. Они нека се добро замисле - поручио је епископ Јоаникије.

Многи страхују да би евентуална победа актуелног режима "продубила поделе у народу и експресно почела са применом спорног Закона о слободи вероисповести, што би значило отворену отимачину манастира и храмова СПЦ и формирање политичке православне цкрве", коју је најавио Мило Ђукановић.

- У сенци би остали организовани криминал, корупција, незапосленост, пад стандарда, али и бројне афере које потресају државну врхушку - сматра већина опозиционих првака у Црној Гори.

У међувремену су нови скандали уздрмали режим у Подгорици. Управо је ових дана у јавност доспео снимак на коме активисткиња ДПС Душица Вулић разговара са женском особом о напредовању у Војсци Црне Горе, наводећи "како јој је за то потребно позитивно мишљење месног одбора те партије"! И други видео-запис на којем Арбин Ципра, бивши телохранитељ Фахрудина Радончића, босанскохерцеговачког политичара и новинара, износи сведочење "о повезаности Мила Ђукановића са шверцом дроге и његовим илегалним пословима са Радончићем и Насером Кељмендијем".

Из Лондона се јавио бизнисмен Душко Кнежевић, власник "Атлас групе", након што су укинуте Интерполове потернице које је за њим расписала Подгорица. Некадашњи Ђукановићев пријатељ верује у Милов пад "ако на изборе изађе више од 70 одсто бирача".

Досадашњу кампању ДПС-а обележило је присуство главног актера афере "Коверта" Славољуба Мига Стијеповића на скупу у родној Зети. Бивши градоначелник Подгорице, данас је генерални секретар председника Црне Горе Мила Ђукановића, и још није одговарао због сумње да је учествовао у корупционашкој афери пре четири године (изборна кампања 2016) коју је прошле године обелоданио управо Душко Кнежевић, када је лично он дао Стијеповићу коверту у којој је, како тврди, било око 100.000 долара "за Мила"!?

"Велика Албанија" уживо на РТЦГ

Скандал на Јавном сервису Црне Горе! Представник коалиције албанских партија Никола Цамај упутио је на РТЦГ поздрав који симболизује "велику Албанију". Како је јуче пренео портал ин4с.нет, учинио је он ово у завршној речи током дебате која је организована поводом предстојећих парламентарних избора.

Политички аналитичар Бошко Вукићевић каже, да након "фронталног напада диктаторског режима на православље у Црној Гори, још од почетка године постало је јасно да ће будућност Цркве бити централна тема политичких дешавања".

- Величанствене литије представљале су јединствен и у историји наше земље незапамћено масован одговор слободних људи на наум власти да у потпуности измени идентитет Црне Горе. Апсолутна већина антирежимски оријентисаних људи на улицама сводила је шансе за опстанак клептократије на минимум. Међутим, након тога наступила је епидемија, брутално коришћење вируса корона у политичке сврхе од стране власти и одлука Ђукановића да пре наступајуће економске кризе распише изборе рачунајући на уобичајене нерегуларности и крађе на њима - поручује Вукићевић.

Митрополит Амфилохије, примећује наш саговорник, јавно је, јасно и недвосмислено позвао на излазак на изборе и за гласање против оних који су насрнули на црквену имовину, рекавши да би "залагати се за бојкот у таквој ситуацији, значило ићи против воље Цркве, о чијој се будућности овде превасходно ради".

Ко иде у изборну трку

На изборима 30. августа учествују Социјалдемократе, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива, СДП, Хрватска реформска странка, Платформа "Црно на бијело", Албанска коалиција Једногласно, Одлучно за Црну Гору! - ДПС Мило Ђукановић, коалиција За будућност Црне Горе, Албанска листа и коалиција Мир је наша нација.

Изопштени из цркве

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори донео је одлуку да од 29. децембра 2019. због подршке Закону о слободи вероисповести из СПЦ искључе 48 особе. Одлучени од крштења су председник и премијер Црне Горе Мило Ђукановић и Душко Марковић, десет министара и 36 посланика у Парламенту Црне Горе.

ДУШКО МАРКОВИЋ (ОДЛУЧНО ЗА ЦРНУ ГОРУ- ДПС МИЛО ЂУКАНОВИЋ): За сопствену државу

- И овог 30. августа они који су на референдуму рекли "Не" црногорској државности поново су нам наметнули исту изборну тему. Да ли желимо сопствену државу, да ли желимо да управљамо својом будућношћу или ћемо се одрећи свега тога за рачун туђих интереса и претворити Црну Гору у безначајни и безимени део туђих политичких и националних интереса.

ПРОФ. ДР ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ (ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ): Ово је прекретница

- Поделе у Црној Гори које су данас присутне нису биле тако изражене ни пред референдумско изјашњавање 2006. Иако се избори покушавају представити као референдум који се односи на питање Српске православне цркве, то није лако. Црква постоји две хиљаде година и постојаће и након ових избора. И ту нема дилеме. Августовски избори прекретница су у којој се прелама питање будућности Црне Горе. То је разлог зашто се наша листа и зове "За будућност Црне Горе".

АЛЕКСА БЕЧИЋ (МИР ЈЕ НАША НАЦИЈА): Спречити злоупотребе

- Треба да дамо 150 одсто могућности да мотивишемо незадовољну Црну Гору која је већинска, да спречимо оне злоупотребе које се могу спречити и да победимо заједничког непријатеља, који је никад рањивији, никад уплашенији и никад у тежој ситуацији.

 ДРИТАН АБАЗОВИЋ (ЦРНО НА БИЈЕЛО): Покретање демократије

- Они ће урадити свашта да се 30. навече не би десило ништа. А ми желимо да се деси нешто што ће значити смену власти и покретање демократског точка. Ми живимо и верујемо у грађанску Црну Гору.

Албански "црни орао" уживо у предизборној емисији на РТЦГ!  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: novosti. rs


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА