Најновије

НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ ГОРЕЛА: Сутра истиче рок за потврђивање првих оптужница против терористичке ОВК!

Рок за потврђивање првих оптужница Специјалног тужилаштва лажне државе истиче сутра, шест месеци од њиховог подношења суду, али још увек није извесно да ли ће одлука судије који одлучује о оптужницима бити објављена у јавности, као и детаљи оптужнице.

Терористичка организација ОВК (Фото: Јутјуб)

До сада није објављено која су лица обухваћена овим оптужницама - ко су окривљени, нити је познато за које се злочине терете, али су такозвана Специјализована већа Косова (суд) о њиховом подношењу обавестила јавност 24. фебруара, као и о још једној поднетој 24. априла против Хашима Тачија, којој рок за потврђивање истиче 24. октобра.

Судија за претходни поступак може оптужницу да потврди, да је одбаци ако сматра да нема доказа или да је врати тужилаштву на допуну, али није дужан да своју одлуку саопшти јавности.

Београдски адвокат Горан Петронијевић није убеђен да ће суд кренути са потврђивањем оптужница и пре очекује да одлукама оне буду враћене тужилаштву на допуну.

На то, како је навео, указује и само саслушање оптуженог Хашима Тачија који је почетком јула ишао у Хаг под "сумњивим околностима".

- Ако је оптужница предата суду у тој фази поступка нема могућности за његово саслушање, јер је она већ код судије на одлучивању о потврђивању - напоменуо је Петронијевић.

Са друге стране, као што Приштина опстуирше преговоре са Београдом тако жели да развуче и ове поступке до, како сматра, окончања америчких председничких избора и повратка демократа на власт.

- Онда би постојала могућност да се укине закон којим је суд основан, јер за сада за то немају подршку ни, специјалног изасланика америчког председника за дијалог београда и Приштине Ричарда Гренела, ни кандидата за амбасадора САД у Берлину, Дагласа Мек Грегора - сматра адвокат.

Он од овог тужилаштва, као ни суда не очекује да нешто ураде, јер је како наводи, прошло пуно вренема од злочина на Косову и Метохији, па је самим тим и доказивање теже.

- Све се своди на то да је овај суд основан да би радио, а не да би урадио - закључио је Петронијевић.

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је неозбиљно прогнозирати било какве одлуке суда, у ситуацији кад се баш ништа не зна ни о раду тужилаштва, ни о оптужницама, нити о раду суда.

- Апсолутно се не зна шта те оптузнице садрже, ко су осумњичени и зашто су ишли у Хаг... Сумњам да ће оптужницама бити обухавћено било шта капитално - као злочиначко удружење, јер би се онда поставило питање и одоговрности самог НАТО-а - навео је Тапушковић.

Он сматра да би оптужнице могле тек да се тицу појединачних догађаја и убистава, попут убистава Албанаца који нису били лојални ОВК.

Подсетио је и на сталне иницијативе Приштине да се тај суд укине, одлуком косовске скупштине која је и донела Закон којим је основан, те сматра да је врло могуће да ће се то у неком догодити, чак и ако почну поступци пред судом.

Портпарокла Специјализованих већа (тзв.) Косова Ангела Грип недавно је за Танјуг рекла да је правилом 88 Правилника о раду суда предвиђено да судија може да наложи привремено необелодањивање документа из разлога безбедности или да би се предупредило нарушавање поступка.

У сваком случају, потврђена оптужница мора се обелоданити најкасније у тренутку првог приступања оптуженог суду, навела је Гриеп.

Уколико оптужница буде потврђена и обелодањена јавности, почиње фаза претходног поступка у којој судија припрема предмет за суђење.

Више од 100 некадашњих припадника ОВК добило је до сада позиве за саслуђање у Хагу. Истражитељи су разговарали са око 1.000 сведока. И бивши премијер окупиране српске покрајине Рамуш Харадинај саслушан је у јулу прошле године.

Тужилаштво Специјалног суда за злоцине на Косову и Метохији, пре свега злочине ОВК, поднело је и 24. априла Специјализованим већима на испитивање оптужницу којом се, између осталих, Хашим Тачи и Кадри Весељи у 10 тачака терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Рок за потврђивање ове оптужнице истиче 24. октобра.

Највећа ауто-литија, у колони дугој 5 км, кренула из Београда до Црне Горе! Снимке погледајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА