Најновије

"ЗРЕЛО ЈЕ ДА МИЛО ПАДНЕ" Лидер НСД Андрија Мандић о изборима и спорном закону због ког је устала Црна Гора

Победа је ту, само је треба снажно загрлити. 30. августа увече ће се десити велике промене, а већ 31. августа ујутру почињемо да радимо на опоравку Црне Горе и извеснијој будућности свих њених грађана, Срба, Црногораца, Бошњака, Албанаца...

Андрија Мандић (Фото: Јутјуб)

Овако прича Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и шеф изборног штаба Народне коалиције "За будућност Црне Горе". Како истиче, народ је овога пута преломио јер зна да ће у процесу опоравка од ове кризе ДПС и Мило Ђукановић гледати како да опораве себе, а не њих. И спреман је да то казни, додаје.

Ђукановић је на власти већ 30 година. Зашто мислите да је сада зрело да се промени власт? Он је пребродио и разлаз са Булатовићем, НАТО бомбардовање, референдум. Шта је сад другачије?

Зрело је! Мило Ђукановић је политичар без било каквог политичког уверења и потпуног одсуства за доследност у јавном наступу и деловању. Овладао је вештином манипулисања сарадницима до неслућених размера, о чему уверљиво сведочи тако дуг стаж владања као и чињеница да је умио, да за властите циљеве и опстанак на власти искористи снагу НАТО-а, рецимо у вријеме бомбардовања СРЈ 1999. године, а нешто раније надигра и злоупотреби важне српске националне установе приликом политичког разлаза са покојним Момиром Булатовићем.

Садашње прилике су другачије јер у јеку онога што је требало да буде туристичка сезона, суочавамо се са веома тамном рупом, за коју нико од нас није сигуран колико је заиста дубока. Годинама је режим коцкао будућност Црне Горе на туризам, плаже, угоститељство и одмаралишта за богате, без плана Б уколико ствари крену кривим смијером. Сада када нас је погодила корона, ми видимо да Црна Гора захваљујући једној тако катастрофалној економској политици режима нема практично од чега да живи. Индустрија је уништена, пољопривреда слаба, а буџети породица наших грађана сведени на минимум минимума. Поврх свега тога режим је ударио и на наше духовне темеље. Због свега тога народ је овога пута преломио. Народ зна да ће у процесу опоравка од ове кризе ДПС и Ђукановић гледати како да опораве себе, а не њих. И спреман је да то казни.

По Цедемовом истраживању ДПС је на историјском минимуму, а ваша коалиција на максимуму, ипак ни то можда не буде довољно за смену власти. Верујете ли тим бројкама?

Ми смо заузели став да до избора не коментаришемо истраживања јавног мњења. Поготово што смо са многим кућама које се тиме баве, па и са поменутом, имали много лошег искуства у прошлости јер су у највећем броју случајева приказивали резултате науштрб реалног стања. Ми смо ту увијек били оштећени. Нека грађани процјењују резултате последњег истраживања. Наше је да радимо на великом задатку који имамо. А то је смена режима 30. августа.

Многе сте изненадили одлуком да будете последњи на листи ваше коалиције. Да ли је то знак да сте убеђени у победу или да уколико не формирате власт сте спремни да сносите последице неуспеха и не будете ни посланик?

Мислим да сам урадио праву ствар што сам своје место на посланичкој листи уступио професору Здравку Кривокапићу и тако послао јасну поруку да наше појединачне политичке каријере нијесу важне када се бране тако велике ствари попут ових које су данас угрожене на овом простору. Нестраначка личност, угледни професор, као ново лице наше кампање снажно позива досадашње апстиненте и један дио колебљивог бирачког тијела Мила Ђукановића да подрже промене и бољу будућност Црне Горе. Посебно ме радује чињеница што у победу тако чврсто и снажно не верујем само ја и наши страначки функционери, него огроман број оних других који нису партијски сврстани, а који попут нас желе промене и на сваком кораку раде за будућност Црне Горе. Нова Српска демократија, чији сам предсједник, као и Демократски фронт, урадили смо много уступака и уложили велике напоре да се окупи једанест опозиционих странака у велику народну коалицију "За будућност Црне Горе". За победу народа на овим изборима требало је дати све што се могло дати. Ја и моја странка смо то са великим задовољством урадили.

Да ли очекујете да ће у случају пораза ДПС признати резултате, а да ли ћете ви? Многи очекују протесте и не дај боже немире?

Ови избори су веома тешки јер се одржавају у вријеме пандемије која је захватила читави свијет. Тешко се могу користити основни традиционални изборни алати попут масовних окупљања присталица. Радимо у веома отежаним условима и према ономе што чујемо од грађана у разговору, победа опозиције ће бити тако убедљива да ДПС неће имати могућности а да не прихвати народну вољу. Она ће бити тако јасна и недвосмислена да неће моћи бити доведена у питање у смислу резултата. Све остало ће потом ићи својим природним током.

Шта ће бити са спорним Законом о слободи вероисповести ако ви не дођете на власт. Има ли шансе да почне да се примењује?

Ми смо коалиција која има јасан однос према том дискриминаторском закону. Он ће у најбржем року бити стављен ван снаге када дођемо на власт и неће више дијелити Црну Гору. Наша победа зауставиће безумне нападе ДПС-а на Цркву. ДПС више никада неће бити у прилици да користи нашу полицију да се обрачунава са грађанима само због тога што припадају неком народу или вероисповести. То је оно што гарантујемо свим грађанима Црне Горе.

Имате ли информацију да ће Светозар Маровић открити своју верзију приче о ДПС и да ли ће Душко Кнежевић пустити фамозни снимак "плава торба"?

Сигуран сам да Светозар Маровић и Душко Кнежевић могу много тога да кажу о природи и карактеру режима Мила Ђукановића, а да ли ће они то и учинити не зависи појединачно од било којег опозиционара из Црне Горе већ само од њих и њихових пријатеља којима они у овом времену тешких изазова за породице Маровић и Кнежевић верују.

Оптужују да вас подржава и гура Србија. Колико у томе има истине?

Нас подржавају наши гласачи у Црној Гори и једино ће од те подршке зависити резултат ових избора. На изборима не гласа Србија ни грађани братске Србије него грађани Црне Горе. То што грађани Албаније или Хрватске навијају на изборима у Црној Гори за своје сународнике доживљава се од овдашњег режима као добро и пожељно. Када слободни људи из Србије тако нешто слично осјећају за своје сународнике или када је у питању опстанак најважније националне установе српског народа, Српске православне цркве, онда је то недозвољено, кажњиво и то је наводно мијешање у унутрашње ствари Црне Горе.

Као српски политичар из Црне Горе, увијек држим до става најважнијих адреса у српском народу. До онога што кажу Београд и Бањалука. Нисмо никоме потчињени, нити нас ико гура. Као представници српског народа имамо природну сарадњу. То је најнормалнија ствар. Али ми смо грађани Црне Горе и на изборима у Црној Гори не може да нас гура нико други до грађани који нам дају подршку. Овога пута то ће значити нашу победу на изборима.

Ако дођете на власт, шта ће се променити у односима са Србијом?

Много тога. Србија неће бити наш непријатељ као што покушава овдашња власт да је представи. Ми желимо добре односе са свим сусједима, а посебно добре односе желимо да градимо са Србијом на коју смо, иначе, и највише упућени. Ми ћемо завршити ауто-пут Београд - Бар. Као што је познато, Влада Црне Горе је презадужила ову земљу и решење за наставак градње договараћемо са пријатељима у троуглу двије владе; Србије и Црне Горе и кинеских извођача радова и инвеститора. Заједнички ћемо реконструисати жељезничку пругу Бар - Београд и у потпуности упослити Луку Бар. Одавно су спремни пројекти везани за заједничка улагања у електроенергетске изворе на тромеђи Србије, Црне Горе и Републике Српске, односно БиХ.

Пријатељски и братски односи ће поново завладати међу нама, а ружно лице антисрпске политике коју је персонификовао Мило Ђукановић биће само непријатна епизода из наше прошлости.

Какав очекујете изборни дан 30. августа (излазност због короне) ако се сетимо прошлих избора и афере "Државни удар"?

Одлука се доноси САДА или НИКАДА. Они који су нас довели до ове тачке су размишљали само о својим фотељама, не о будућности наше деце, не о генерацијама које ће доћи. Што прије схватимо у каквој се ситуацији данас налазимо, прије ћемо се опоравити.

Као што сам већ рекао, изборни услови су веома тешки и морамо напорно да радимо како би сваки гласач коалиције "За будућност Црне Горе", која се налази под редним бројем девет на гласачком листићу, изашао на изборе и подржао промене и будућност Црне Горе. Сигурно ће режим који је и 2016. године, уз помоћ лажног државног удара скрпио и напабирчио парламентарну већину спреман на свакакве злоупотребе. Улажемо велике напоре да осујетимо и зауставимо све неправилности којима је власт склона, али наша вера у победу и огромна народна подршка коју претходних дана добијамо на терену говори само једно: победа је ту, само је треба снажно загрлити. 30. августа увече ће се десити велике промене, а већ 31. августа ујутру почињемо да радимо на опоравку Црне Горе и извеснијој будућности свих њених грађана, Срба, Црногораца, Бошњака, Албанаца…

Белорусија на ногама! Стотине хиљада људи код Палате! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА