Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ ПО ОВОМЕ ПРЕМАШИЛА И РУСКУ И АМЕРИЧКУ: Увели смо пети пешадијски калибар, док они имају по два! (ФОТО)

Увођење петог пешадијског калибра Војску Србије удаљава од економичног светског решења употребе два. Грендел 6,5x39 мм има добре балистичке карактеристике али представља логистички и финансијски дискутабилно решење јер се не користи ван граница Србије.

Модуларна пушка Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

У Војсци Србије је до сада је било четири основна пешадијска калибра. НАТО 5,56x45мм за пушке М-21, 7,62x39 мм за пушке М-70 и пушкомитраљез М-72, а 7,62x54 мм за митраљез М-84. Калибар 7,9x57 мм користи снајперска пушка М-76.  

Сада се појавио и пети калибар Грендел. Он има добре балистичке карактеристике, мали трзај и дупло већу зауставну моћ на 500 метара даљине од метка 7,62x39 м, али долази из мале земље и не користи се у свету што отвара простор за многобројне проблеме. 

Са друге стране већина држава света и региона настоји да калибре за масовну пешадијску употребу сведе на што мањи број.

САД, Немачка, Француска и Британија користе два: 5,56x45 мм за аутоматске пушке и пушкомитраљезе, а 7,62x51мм за митраљезе и снајперске пушке. У Русији су аутоматске пушке калибра 5,45x39мм, а пушкомитраљези, митраљези и снајперске пушке 7,62x54 мм. Кина користи калибре 5,8x42 мм и 7,62x54 мм. 

У региону су решења слична. Мађарска је почела да мења домаће калашњикове 7,62x39 мм пушком калибра 5,56x45 мм. Исто је најавила и Румунија. Обе земље користе снајперске пушке и митраљезе у совјетском калибру 7,62x54 мм.

Унификација има војну и економску логику. Оружја разноврсног калибра у рату представљају логистичку ноћну мору. Мање калибара значи и мањи број машина за обраду метала и јефтинију производњу муниције. Тако се мање оптерећује војни буџет, а произвођачи имају конкурентнију робу на светском тржишту.

Грендел је насупрот томе уведен само у наоружање Војске Србије која има око 27.000 војника, док у свету под оружјем има више од 20 милиона људи. Тржишно гледано то значи производњу мале серије муниције што ће је чинити скупљом. Колико ће коштати још није објављено.

Цена је упитна и за нову модуларну аутоматску пушку М19 променљиве цеви калибра 7,62x39 мм и Грендел. Конструкцијски је иста као и стандардна аутоматска пушка, а разликују се цев која је предвиђена да се мења ручно и оквири. 

Није јасно зашто се на М19 мења само цев, а не и нишани јер се меци два калибра разликују по карактеристикама. Нејасно је како би у борби војници мењали цеви. На приказима није показано ни како се упоредо са цеви мењају оптички нишани и да ли је потребно њихово накнадно подешавање.

Грендел је у суштини руски ловачки метак ознаке .220 Руссиан. То га елиминише са потенцијалних тржишта западног оружја. Није присутан ни на источним тржиштима која користе руске, совјетске или кинеске калибре. Коме у таквом амбијенту може да се извози Грендел муниција и нова пушка остаје непознато.

Отвара се и питање зашто се аутори пројекта нису водили поукама наменске индустрије СФРЈ. 

За ЈНА је прављено квалитетно и јефтино оружје у калибру распрострањеном широм света јер је то значило и добре извозне послове са великим приходима. 

Експеримент са калибром сличнон Гренделу извели су Американци почетком 21. века. Реч је о 6,8x43 мм Ремингтон од кога се убрзо одустало јер су током рата у Авганистану имали озбиљне проблеме у снабдевању и ценом нове муниције.

САД као земља са највећим војним буџетом на свету су после вишегодишњих тестирања, дебата о цени и сврсисходности одлучили да уведу нови калибар за пешадију и специјалне јединице. Пушке и пушкомитраљези у новом калибру користиће се од 2023. године. Маринци ће и даље остати на стандардном НАТО калибру 5,56x45мм.

У далеко мањој војсци и још слабијој српској економији постоје много амбициознији планови, али без дебате о економским, политичким и логистичким аспектима експерименталног калибра. 

За разлику од Србије која уводи нови калибар за дејство на већим даљинама од чак 800 метара, Американци мењају калибар како би били ефикаснији на мањим даљинама до 100 метара.

Према до сада објављеним информацијама на сајту Министарства одбране, Грендел ће се користити у пешадијским батаљонима Војске Србије, а биће израђени и аутомати у истом калибру за посаде оклопних возила или тенкова. 

Специјалне и декларисане јединице, војна полиција и извиђачи наставиће да користе пушке 5,56x45мм НАТО, а други делови војске совјетски 7,62x39мм.

Модуларна пушка Војске Србије (Фото: mod.gov.rs)

Хронологија недовршених покушаја унификације калибра

Садашња шароликост калибара у Војсци Србије сматра се наслеђем ратова и недовршених пројеката унификације. Једини пројекат у домену унификације калибра који је успешно окончан биле су аутоматске пушке 7,62x39мм које је ЈНА почела да користи 70-их година.

Митраљез ЈНА, односно пушкомитраљез М-84 у калибру 7,62x54Р, лиценцна је копија совјетског ПК. Он је заменио чувени митраљез М-53 познатији као Шарац калибра Маузер 7,9x57мм.

Снајперска пушка ЈНА М-76 такође била у калибру као и Шарац, како би војници у борби могли да размењују муницију. После Шарчевог одласка у пензију ЈНА је остала при снајперу М-76 због одличне прецизности метка 7,9 милиметара. 

У току ратова на Балкану све зараћене стране користиле су сву могућу муницију из ратних резерви, чак и из Другог светског рата.

Након пада режима Слободана Милошевића почело је отварање према свету, улазак у Партнерство за мир и започињање међународне сарадње. У оквиру пројекта Војника за 21. век појавила се пушка М-21 у калибру 5,56x45мм НАТО.

Током 2007. и 2008. та пушка почела је да се уводи у наоружање војске. Међутим, до 2020. године њом су опремљене само војна полиција, извиђачи, кадети Војне академије и  декларисане јединице. 

Пројекат Војника за 21. век се због слабог финансирања није масовније спроводио, а појавом Грендела је ишчезао из војних планова. 

У пакету са калибром 6,5 Грендел, ради се и нова снајепска пушка у калибру 7,62x54, али није извесно када ће нови снајпер ући у наоружање. Када и ако буде уведен у све јединице ВС битно ће олакшати снабдевање муницијом.

Војска Србије освојила злато у Русији! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА