Најновије

МИЛО, СПРЕМИ СЕ ЗА КРАЈ! Знајући да губи изборе Ђукановић поново срамотно удара на Србију!

На Цетињу је обележено 110 година од проглашења Краљевине Црне Горе, а председник Мило Ђукановић оптужио је Србију да се томе противила и да је на све начине подржавала противнике и црногорског владара Николе I Петровића Његоша и уопште црногорске државне идеје.

Мило Ђукановић (Фото: predsednik.rs)

Mило Ђукановић је подсетио на светковину проглашења Црне Горе за краљевину 1910. године, рекавши да су међународне реакције у то време сведочиле о догађају "који је својим значењем превазилазио границе Црне Горе и јасно потврђивале високи углед који Црна Гора и њен владар тада уживао".

"Зашто је, пак, једино у Србији, проглашење краљевине представљано као излишна представа владарске сујете, и чак исмијавано, политички факти даће нам одговор кроз даљу историју српско-црногорских односа. Аспирацијама Србије, тада политички и војно моћне балканске државе, није била по вољи ни књажевина Црна Гора, 58 година пре овог догађаја, па ни тада проглашена краљевина Црна Гора - све је то остало записано да нас неумољиво опомиње", рекао је Ђукановић.

Подсетио је на формирање две политичке опције у Црној Гори у време када је она већ имала петогодишње искуство парламентарног живота, које су, како је навео, заступале опречне концепте постојања црногорске државе.

"Један је било да Црна Гора мора имати државни субјективитет, да су интереси Црне Горе изнад свих других интереса. Присталице другог концепта заступале су становиште да је смисао и сврха црногорске државе служење општесрпским интересима и да Црна Гора мора предати предводништво другој држави", рекао је Ђукановић.

Тврди да су се присталице интереса династије Карађорђевић представљале "политички најузвишенијим исказом националне свести и чином патриотизма, док су поборници политичког концепта којима је интерес Црне Горе и династије Петровић - Његош био на првом месту, жигосани као сепаратисти и издајници ''националне ствари".

"И у време проглашења Црне Горе за краљевину, исказала су се оба политичка становишта: први су уздизање у ранг краљевине доживели као још један чин афирмације њеног историјског и државног значења, а други као владарску мегаломанију и угрожавање престижа Краљевине Србије", тврди Ђукановић.

Додао је да је неминовно било да, од успостављања парламентаризма, ова два пола црногорске политичке сцене доведу до тензија и сукоба, посебно у предизборном периоду.

"Београд је на све начине подржавао противнике црногорског владара и црногорске државне идеје. Ова подршка тзв. ''патриотским снагама'' у Црној Гори започела је кампањом у београдској штампи против књаза Николе, а затим и организовањем терористичке акције за његово насилно свргавање", рекао је Ђукановић.

"Жилави историјски корени црногорских подела" 

Додао је да се догађај који је у историографији познат као "Бомбашка афера", одиграо у време октобарских избора 1907. године, када је, како је навео, црногорска емиграција из Београда организовала доношење бомби на Цетиње, с циљем да убију књаза и његову породицу.

"Убрзо након овог неуспешног покушаја, у Подгорици је формирана тајна терористичка организација са више од хиљаду чланова, која је почела да ради на подизању устанка у Црној Гори. Августа 1909. завереници су осујећени и изведени пред војни суд. Али, оно што нису успели ни 1907. ни 1909, завршили су 1918. Тада је постало белодано да је то продужена рука владе Краљевине Србије", рекао је Ђукановић.

Додао је да је сучељавање ова два становишта обележило црногорски 20. век, тврдећи да није престало ни до наших дана.

"Запрепашчујуће је то, али и потврђује колико су жилави историјски корени црногорских подела", рекао је Ђукановић.

Тврди да је "једна од највећих и неспорних тековина наше историје - независна држава - жестоко је атаковано и у политичком животу савремене Црне Горе".

"Служење туђим интересима као сврха постојања Црне Горе осведочено је као ововремена политичка понуда. По истој оној - кроз историју преживелој - матрици, борба против црногорске независне државе беспризорно се камуфлира најгрубљим политичким и параполитичким средствима. Ми на то кажемо: ретроградност и деструктивност таквог дјеловања можемо поразити само заступањем истинских цивилизацијских вриједности и мјерљивим учинцима црногорских савремених достигнућа", поручио је Ђукановић.

Додао је да Црна Гора чува своје државно име и идентитет, како и мир и мултиетнички склад.

"Наша генерација је тријумфално то показала 2006. године (прим. аут. када је на референдуму изгласана самсталност)", оценио је Ђукановић.

Он тврди да модерна, демократска Црна Гора, као чланица НАТО алијансе, предњачи на путу чланства у Европској унији, као и да је поуздан гарант стабилности и најразвијенија економија Западног Балкана.

Ђукановићу прети убедљив пораз Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА