Најновије

ДОКЛЕ ЋЕ ТРАЈАТИ ФАРСА? ЕУ ПОРУЧУЈЕ: Састанци Београда и Приштине одвијаће се док се сва питања не реше заувек!

Састаници на експертском и вискополитичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине наставиће се док се не нађу обострано прихватљива решења за сва отворена питања једном и заувек, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано.

КиМ/Бундестаг (Фото: Правда/bundestag.de)

Стано је након питања бриселских дописника да појасни о чему се јуче тачно разговарало на састанку експерата Београда и Приштине, након којег су обе стране излашле са опречним изјавама, поновио да ЕУ као посредник не жели да коментарише "сваки корак" у процесу.

- Циљ експертских разговора да се припреми следећи састанак на високом политичком нивоу који ће бити у септембру у Бриселу између председника Србије и премијера Косова, али и да се разговара о свим отвореним питањима која морају да се реше како би се напредовало са нормализацијом односа и како би дошло до потписивања правно-обавезујућег споразума где ће сав отворан питања бити решена једном заувек - каже Стано.

Портпарол ЕУ додаје да је задатак ЕУ, као главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, да омогући и олакша обема странама да разговарају једна са другом, нађу решења за сва отворена питања и дођу до споразума о нормализацији односа.

- Европска будућност Србије и Косова води кроз дијалог коме посредује ЕУ у оквиру кога се сва отворена питања решавају. Ми помажемо обема странама да нађу заједничка решења и компромисе како би затворили ова питања - каже Стано.

Упитан за агедну састанка лидера Београда и Приштине 4. септембра у Вашингтону и улози САД у нормализацији односа две стране, Петер Стано понавља да је дијалог под покровитељством ЕУ "фокусиран на правно-обавезујући споразум" и напредак на ЕУ путу Београда и Приштине.

Појединачни економки пројекти се решавају "уз пут".

- Шта год друго Србија и Косово раде са другим странама, а служи као подшка овом дијалогу и доноси опипљиве и одрживе резулате у нормализацији, модрнизацији и ЕУ путу, је позитивно - поручио је Стано.

Он наглашава да су САД важан партнер за ЕУ и да се Брисел нада "позитивном резултату" сарадње и на нормализацији односа Беогрда и Приштине.

Амбасада САД раскринкала Ђукановића и хитно упозорила грађане! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА