Најновије

ОВАЈ ЧОВЕК ЋЕ СРУШИТИ МИЛА: Ево ко излази на црту са Ђукановићем

Професор Машинског факултета Здравко Кривокапић испред дела црногорске опозиције супротставиће се Милу Ђукановићу и његовој Демократској партији социјалиста. Аналитичари, саговорници Српског телеграфа, истичу да народ у Кривокапићу види шансу за промену власти у Подгорици.

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Кривокапић, који важи за најзначајнијег представника интелектуалне елите у Црној Гори, биће на челу коалиције "Сви заједно", иза које су стали сви опозициони лидери, од Андрије Мандића, Милана Кнежевића, Небојше Медојевића до Марка Милачића.

Као предводник интелектуалаца и један од оснивача невладине организације, Кривокапић је Ђукановићевом режиму, који се намерачио на српске цркве и манастире, месецима слао исту поруку:

- Професори не дају светиње!

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, подсећа да је Ђукановић на кључним позицијама власти од почетка 1989, када је, како наводи, у Источном Берлину владао Ерих Хонекер, а Николаје Чаушеску у Букурешту.

- Може се слободно рећи да његов режим представља последњи политички реликт Европе каква је постојала пре пада Гвоздене завесе - наводи Старовић.

Објашњава да се Ђукановић на власти одржава пропагирајући црногорски национализам, не либећи се да агресивним идентитетским политикама раздире друштвено ткиво Црне Горе како би се у очима запада представио као једини бранитељ црногорске државности, коју, тобоже, угрожавају Срби и Србија.

- Од посебне важности могла би бити одлука лидера просрпске коалиције окупљене око Демократског фронта да одступе у други план, те да на чело кампање поставе угледног професора Здравка Кривокапића, човека без мрље у каријери, који не би требало да одбија ниједан сегмент бирачког тела на који та коалиција претендује - сматра Старовић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да је добро што Кривокапић нема политичку прошлост због које је га Ђукановић може напасти.

- Кривокапић није потрошен у политичким борбама, не вуче никакав пртљаг лоше прошлости и самим тим сужава простор Ђукановићевој пропагандној машинерији, која у суштини почива на томе да се води негативна и врло прљава кампања против политичких противника, што би могла да буде велика предност Кривокапића - истиче Станковић.

Лична карта: Здравко Кривокапић

Рођен 2. септембра 1958. у Никшићу

Дипломирао је 1981. на Машинском факултету Универзитета Црне Горе, као најбољи студент

Докторирао у Подгорици 1993.

Аутор је 16 књига и уџбеника.

Амфилохије: Срећно, борци за правду

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је поводом предстојећих избора у Црној Гори да Црква никоме није коалициони партнер ни политички противник и да Црква не излази на изборе нити јој је тамо место. Према његовим речима, Црква може да пожели срећу сваком ко искрено тражи промену живота у Црној Гори набоље, ко се бори за правду, поштовање Устава, па и против безакоња у односу на веру и Цркву, као и да такву политичку срећу и политички напредак не пожели онима који су изгласали Закон о слободи вероисповијести и који поистовећују себе и сопствене интересе са државом Црном Гором.

Шта Америка жели на Косову прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА