Најновије

БЕОГРАД ИМА ШАНСУ, ПРИШТИНА ЈЕ ПОСВАЂАНА И ОСЛАБЉЕНА! Зато се треба чувати албанског лобија, они би да зарију нож Србији!

Србија се сада налази у ретко доброј геополитичкој ситуацији, у тренутку када је самопроглашена влада у Приштини веома ослабљена и подељена, а против Хашима Тачија покренута истрага.

Хашим Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Треба искористити ову историјску прилику, рекао је француски историчар Алекси Труд, у сусрет предстојећим разговорима у Вашингтону о решавању косовског проблема.

Он истиче да ће се у овим разговорима везати судбине Републике Српске и Косова. Нарочито ако се имају у виду изјаве председника РС Милорада Додика последњих недеља. Нема никаквог правног и историјског разлога да Бањалука не добије исто оно што би добила и Приштина. Европљани желе да одвоје ова два питања, али Трампова администрација има прагматичан приступ и мисли да би било у реду да се све реши одједном.

Могу ли у Вашингтону да нас изненаде ширим контекстом, иако су заказали састанак само о економским питањима?

– Могу да изненаде као у Дејтону. Верујем да ће покренути и политичке теме. Трампова администрација има политички пројекат за цео регион.

Трампу би успех у овим преговорима, као велики поен на међународном плану, значио за реизбор?

– Многи Американци и не знају где се налази Косово. Али, свакако би добио „кредит“, јер је у једном делу света донео мир.

Каква је, с друге стране, улога Европе у решавању косовског проблема?

– Различита од америчке. И даље не желе да разговарају о разграничењу, за разлику од Вашингтона. Не разумем политику Брисела. Питам се шта ЕУ жели за Косово. Немам утисак да има политички пројекат за овај регион. Уколико Трамп успе у преговорима, све ће се решити у септембру. Ако не успе, можда ће се Брисел вратити у игру и предложити глобално решење за Западни Балкан. У сваком случају, боље би било за Србију да проба да искористи ову прилику, јер је познат проалбански лоби око демократа и Бајдена.

Где је ту Русија?

– Делује из сенке. Доста је присутна, али је не видимо превише. Али, битно је што подржава позицију Србије у УН и њен територијални интегритет.

Како гледате на тренутна унутрашња дешавања у Америци?

– Убеђен сам да ће Трамп да освоји и други мандат. Игра на карту одржавања реда. Противи се анархији. То одговара просечном америчком гласачу. На сцени је сучељавање мондијалиста против патриота. Он предводи патриотски блок и мислим да због тога може да победи.

Како, с историјске тачке гледишта, посматрате све ово што се тренутно догађа у свету око короне?

– Постоји пандемија, покушај да се мање или више успешно реши ова ситуација, али у исто време на делу је и одређена врста колективне хистерије. Има 800.000 мртвих, али је прошле године, рецимо, преминуло двоструко више људи од туберкулозе. Из предострожности, желећи да обуздамо епидемију, успели смо да паралишемо економију, пролетос, а вероватно ће тако бити и на јесен.

Имају ли светски лидери обавезу да нађу излаз из ове ситуације?

– Политичке вође великих сила морају да пронађу решење и заштите грађане. Али, док се не нађе ефикасан третман немам утисак да је становништво заштићено. У исто време шаљу астронауте у свемир, а на земљи не умеју да реше овако важан проблем.

Шта би морали и могли боље?

– Добро су окружени, али не умеју да одаберу стратегију. Макрон је говорио да смо у рату. Али, није предузео мере које одговарају оваквој дефиницији. У августу су сви политичари овде отишли на море, као да се ништа не дешава.

Како ће историја једнога дана памтити велике светске лидере, када је реч о управљању овом кризом?

– Као мало способне људе који средњовековним методама покушавају да реше глобални проблем у 21. веку. На Солунском фронту је било много мртвих не само од метака, већ и од болести. Али то није спречило војнике да се боре и победе. Данас нико не дезинфикује улице, метро, јавне просторе. Једино решење које су пронашли је ношење маски, које су неопходне, али нису и једина могућа стратегија. Све снаге треба усмерити ка брзом проналажењу ефикасног третмана.

Због чега је за то, према процени СЗО, потребно више од 30 милијарди долара?

– Јасно је да тренутно постоји бесомучна трка великих западних фармацеутских компанија око тога ко ће први да пронађе цепиво и које ће, свако, коштати бар 50 евра. Огроман је економски улог. Руска вакцина није скупа и зато је сви медији на Западу априори критикују.

Француски председник Макрон каже да ће вакцина бити пронађена можда за неколико месеци. Зар већ не постоји?

– Постоје, и кинеска, и руска. Направиће је и други. Ако су на Западу заиста мондијалисти и отворени, зашто одбијају третмане који долазе са других страна? То је потпуно нелогично!.

Испада да је на Западу већи страх од руске вакцине него од Ковида?

– Такав је овдашњи менталитет. Постоји страх од свега што долази из Русије. И даље опстају репови Хладног рата.

Шта мислите о руској вакцини? Да ли бисте је примили?

– Не знам да ли је најбоља, али мислим да може да лечи становништво. Радо бих је примио. Пошто је вероватно неће бити у Француској, ако је буде у Србији, доћи ћу на јесен да је примим!

Снимак инцидента на бирачком месту у Никшићу погледајте ОВДЕ!

Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА