Најновије

Телеоптик-Жироскопи: Није потребна замена нишана при промени калибра на пушки М19

Поводом текста о пушци М19 и увођењу новог калибра Грендел, обратило се предузеће Телеоптик- Жироскопи Д.О.О са појашњењем да за М19 није потребна замена нишана при промени калибра.

Модуларна пушка М19 (фото: mod.gov.rs)

Допис овог предузећа које је носилац развоја и произвођач оптоелектронског нишана за пушку М19 односи се на пасус у коме се наводи да "није јасно зашто се на М19 мења само цев, а не и нишани јер се меци два калибра разликују по карактеристикама. Нејасно је како би у борби војници мењали цеви. На приказима није показано ни како се упоредо са цеви мењају оптички нишани и да ли је потребно њихово накнадно подешавање."

У појашњењу које потписује директор Телеоптика-Жироскопи инжењер Милан Настић стоји да су оптички нишани тог предузећа развијани у оквиру пројекта 1500+ дневни и термовизијски нишани, као и да су ти уређаји пројектовани да се користе односно поставе на пушку М19.

"Нишани поседују кончаницу балистичког типа која омогућује гађање са оба калибра, која може да користи модуларна пушка М19, тако да замена нишана при промени калибра није потребна. Све информације и упутства неопходне за коришћење дневних и оптоелектронских уређаја су дате у упуствима за употребу и руковање наведеним средствима", закључује се у појашњењу Телеоптика-Жироскопи.

Текст о увођењу новог калибра и пушци М19 одраз је жеље стручне и заинтересоване јавности да сазна више о разлозима за развој неких нових средстава и тактичко-техничких карактеристика које нису довољно доступне јавности јер званични извори презентују углавном пропагандне маркетиншке информације. Наводна заштита поверљивих информација не може бити образложење за прикривање података пред домаћом јавношћу који се презентују на изложбама наоружања у иностранству.

ОВДЕ можете прочитати о увођењу новог калибра Грендел на пушци М19!

Извор: balkansec.net

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА