Најновије

ГРЧКИ НАРОД НИЈЕ СПРЕМАН ДА ПЛАТИ ЦЕНУ ЗА СУКОБ СА НАМА: Ердоганово упозорење одјекује Средоземљем!

Напетости између Турске и Грчке брзо су ескалирале током последњих месец дана након што је Анкара најавила наставак истраживања о вађењу фосилних горива у спорним водама источног Медитерана. Атини се жестоко противи покушајима Анкаре да пронађе енергетске ресурсе у региону, а многе земље ЕУ такође осуђују турске акције у тој сфери.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Синхуа)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је Атину и Париз да не покушавају спречити Турску да настави са сеизмичким истраживањима ради лоцирања и идентификације извора нафте и плина у источном Медитерану, истичући да је Анкара "одлучна да плати било коју цену" за одбрану свог националног интереса. Председник је тврдио да народ Грчке и Француске није спреман да плати високу цену за акције својих влада.

“Право питање је: могу ли они који се суочавају са нама на Медитерану и суседима да се жртвују на исти начин? Да ли грчки народ прихвата оно са чиме би се могао суочити због својих амбициозних и неспособних владара? Да ли Французи знају цену коју ће платити за своје неспособне владаре?” Изјавио је Ердоган.

Ердоган је тврдио да Анкара чија “стрпљивост, одлучност, средства и храброст могу бити тестирани”. Додао је да су “претње правима и интересима” земље у медитеранским и егејским поморским регионима међу главним бригама Турске, заједно са борбом против тероризма.

Интереси на које се председник позвао су планови Турске да истражи део прекоморских вода Кипра у потрази за нафтом и гасом, који сматра својом искључивом економском зоном, на основу споразума са непризнатом Републиком Северни Кипар под турском контролом. Анкара је раније послала брод за сеизмичка истраживања Орук Рејс да истражи воде у погледу могућих извора нафте и гаса.

Тим покушајима се, међутим, оштро противи Атина, која, уз ЕУ, не признаје територијалне претензије Турске. Атина је мобилисала своју војску након распоређивања турског Орук Рејс са пратњом ратних бродова. Грчка ужива широку подршку својих партнера из ЕУ, укључујући Немачку и Француску, који осуђују поступке Турске и позивају обе стране да се укључе у дијалог ради ублажавања тензија и мирног решавања проблема.

Руски авиони и сиријска артиљерија разорила неколико упоришта џихадиста! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА