Најновије

ДАЧИЋ ОПЛЕО ПО ХРВАТИМА: "Да ли су рекли да је "Олуја" била етничко чишћење? Нису, нити ће рећи!"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је одлука представника Срба у Хрватској Бориса Милошевића да оде на обележевање годишњице војно-полицијске акције "Олуја" била погрешна и да његово присуство у Книну није било потребно српском, већ хрватском народу.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је поновио ранији став да о питањима која се тичу српског народа у целини треба промислити и да се важне одлуке попут одласка у Книн не доносе на такав начин да је, како каже, реч о приватним ставовима појединца или неких странака.

- Шта су Срби тамо славили и шта су добили, и шта ће добити. Да ли су Хрвати изменили свој вокабулар и рекли да је то било етничко чишћење? Нису нити ће рећи - рекао је Дачић гостујући у емисији "Око" на РТС.

Оценио је да је одлазак Милошевића на прославу "Олује" покушај рушења српског јединства наводећи да Срби у Србији, Републици Српској, Црној Гори и већински број Срба у Хрватској мисле другачије и да зато та одлука није смела да се донесе на такав начин.

Дачић је на аргументе у јавности да је одлука о одласку Милошевића, потпредседника Владе Хрватске, донета у интересу Срба, поставио питање, ако Срби треба да буду на прослави "Олује" да би у данашње време добили струју, у каквој онда земљи живе.

- Одлазак Милошевића у Книн није био потребан српском већ хрватском народу. Хрватски амбасадор (Хидајет) Бишчевић је данас рекао да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији. Да ли ће се сада Срби вратити у Хрватску, да ли ће се учинити нешто на томе - питао је Дачић.

Поновио је да је реч о погрешној одлуци и да су му се поводом тога јављали представници партнерских држава Србије.

- Зову ме представници партнерских земаља, које смо годинама убеђивали да не треба да иду на прославу "Олује" и питају како да они не иду, а представници Срба долазе - казао је Дачић.

250.000 особа српске националности протерано је са својих огњишта 

Војно-полицијска акција почела је 4. августа 1995. у зору, а током наредна три дана, хрватске снаге убиле су најмање 1.800 особа српске националности и протерале 250.000, након чега су успоставиле контролу на територијом тадашње Републике Српске Крајине.

Током та три дана 250.000 људи напустило је своје домове и спас покушало да нађе бежећи ка Србији и Републици Српској. Иако су знали да се ради о цивилима, хрватска артиљерија и војно ваздухопловство вршили су константне нападе на избегличку колону.

Документационо-информациони центар "Веритас" је навео да је према њиховој евиденцији, током "Олује" и после ње погинуо и нестао 1.861 Србин. Већина погинулих и несталих били су цивили - 1. 211, а три четвртине њих били су старији од 60 година. Међу жртвама се налази 548 жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година.

Прелеп гест Пољака из њиховог најстаријег града охрабрује многе Србе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА