Најновије

ГЛАВНИ СЕКРЕТАР УН-А АНТОНИО ГУТЕРЕС: Свет је суочен с генерацијском катастрофом! Сада морамо подузети храбре кораке или...

“Средином јуна школе су биле затворене у више од 160 земаља што је утицало на преко милијарду ученика”, рекао је главни секретар УН-а Антонио Гутерес у видео поруци.

Главни секретар УН-а Антонио Гутерес (Фото: un.org)

Затварање школа погодило је 94 посто светске ученичке популације па чак и до 99 посто у сиромашнијим земљама, подаци су с којима располаже УН.

“Прети нам генерацијска катастрофа која би могла потрошити људски потенцијал, поткопати десетлећа напретка и погоршати укорењене неједнакости”, додао је Гутерес. “Нови учинци на прехрану деце, брак и родну равноправност деце дубоко забрињавају”.

Истичући како је то био “одређујући тренутак” за децу и младе, главни секретар УН-а позвао је лидере да створе услове да се ученици што сигурније врате у школу, да се заштите и повећају прорачуни за образовање те да образовне иницијативе стигну и до мањинских скупина, расељених особа и особа с инвалидитетом.

Гутерес је такође рекао да постоји “генерацијска прилика да се преиспита образовање” с већим улагањима у дигиталну писменост и кориштењем флексибилних метода испоруке и модернизираних наставних програма.

“Док се свет суочава с неодрживим нивоима неједнакости, требамо образовање које је велики изједначивач више него икада”, додао је Гутерес.

“Сада морамо подузети храбре кораке да се створе укључујући, отпорни, квалитетни образовни системи који би могли одговарати захтевима будућности”, нагласио је главни секретар УН-а.

Немачка жели да Америка повуче свој арсенал из њихове земље! Више о томе ОВДЕ!

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА