Најновије

"Пленковићеве безочне лажи доказ да се ништа неће променити!"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је говор хрватског премијера Андреја Пленковћа данас у Книну један у низу доказа да се Хрватска није суочила са својом злочиначком и усташком прошлошћу и да се ништа неће променити у односу према преосталим Србима у Хрватској, а камоли према протераним Србима.

Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr)

Линта је навео у саопштењу да је Пленковић поновио низ безочних лажи о акцији Олуја, попут тога да је то била правно легитимна, војно неизбежна и политички неопходна акција у рату који је наметнуо великосрпски режим Слободана Милошевића.

- Хрватска ће срамно, скандалозно и неразумно учешће Бориса Милошевића на прослави у Книну да користи као аргумент у свету да је политички представник Срба признао да је протеривање његовог народа било оправдано и легитимно - оценио је Линта.

Морамо свет да упознамо са истином

Линта истиче да је потребно да Србија покрене активну борбу у међународној заједници за истину о дешавањима деведесетих година 20. века на простору бивше Југославије.

Он указује да бројне чињенице показују да је главни кривац за рат у Хрватској проусташки режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање хрватске државе без Срба на усташким начелима.

- Туђманов режим је извршио агресију на српски народ у Хрватској који је био принуђен да води одбрамбени рат. Такозвани домовински рат није никакав одбрамбени и ослободилачки већ освајачки и злочиначки рат с циљем убијања и протеривања Срба са својих вековних подручја и отимања, пљачкања и уништавања српске имовине - истакао је Линта.

Ни легално, ни легитимно

Према његовим речима, злочиначка акција "Олуја" није ни легална ни легитимна, јер је Хрватска напала заштићену зону Уједињених нација с циљем етничког чишћења српског народа огњем и мачем.

Линта подсећа и да је Хрватска од завршетка рата донела низ законских и подзаконских прописа само да би спречила масован повратак протераних Срба у своје крајеве у чему је у успела у највећој мери.

- Учешће малог броја Срба у хрватским војним и паравојним формацијама је брука и срамота за њихове часне претке и за читав српски народ - оценио је Линта, саопштио је Савез Срба из региона.

Кандидат за амбасадора САД у Немачкој сматра да је НАТО извршио злочин над нама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА