Најновије

"СРПСКА НЕСРЕЋА БИЋЕ КОНАЧНА!" Трагичне речи српског академика док је посматрао егзодус народа у операцији "Олуја" (ФОТО)

Књига "Босански рат" је збирка дневничких записа, публицистичких текстова и личне архиве на основу којих је приређивач настојао да конструише целину која аутентично  одражава Ћосићеву концепсију карактера Босанског рата. 

Злочиначка акција "Олуја" (Фото: Јутјуб)

Ово су његове речи записане у току акције "Олуја":

4. август 1995.

- Хрватска је јутрос напала Српску Крајину. Страховитим бомбардовањем Книна, Бенковца, Грачаца, Дубице, свих градова Републике Српске Крајине. Америка и Немачка су одобриле напад усташке Хрватске. Русија и Британија су тобоже протествовале због агресије. Туђманова усташка Хрватска докончава истребљење Срба, који су са несхватљивим закашњењем прихватили план З-4 који је сачињен од ЕУ уз сагласност Америке и Русије. Тај план им је гарантовао нека права и пружао неке могуђности да се одрже на своме, а да се и даље политички боре. Книнско вођство Срба није ни Милођевића послушало, који им је, кажу, предлагао прихватање З-4. Србима је у Женеви 3. августа саопштен хрватски ултиматум. Прво, можете постати грађани Хрватске, без икаквих посебних права; друго, можете се иселити; треће, можете бити убијени… И пошто Срби нису одмах пристали на први услов, идуће зоре, Хрвати су отворили ватру из неколико стотина својих топова на српске градове. Руше, пале убијају, тријумфују… А Милошевић наставља да ћути. (…) Запањује, збуњује, ужасава Милошевићево ћутање о Туђмановој агресији на Српску Крајину, на почетак несагледног страдања Срба у Хрватској. (…) И у овој агонији настављају се кобне српске деобе. Српска несрећа биће коначна….

5. август 1995.

- Подне. Светске телевизијске станице после два дана хрватског рушења неколико српских градова и сигурно стотина и стотина убијених Срба, жена и деце, за "међународну заједницу" извештавају: погинуо је један дански војник и припадних "плавих шлемова"! Чак и не кажу да су га Хрвати убили. А друга вест: "ухапшено је двадесет канадских плавих шлемова". Да ли је то само цинизам? Клинтон је већи лажов од Хитлера. "Демократски запад", Савет безбедности, "међународна заједница", то је у моралном смислу екстракт нацизма. Нацисти нису били толико лицемерни какви су лицемери садашње вође западне демократије; њихови пропагандисти, новинари, јавна гласила и дипломатија више лажу но нацисти и стаљинисти.(…) Зло тријумфује….

7. август.1995.

- Хрватска је самлела Српску Републику Крајину. Војска Српске Крајине није била у стању ни друмове да минира, ни камењем и балванима да препречи пут усташким тенковима и борним колима. Шта се то догодило са српским, личким, крајишким јунаштвом? Каква беда и срамота! Усташе су уз помоћ Америке и НАТО-а муњевито разориле српску одбрану, ако је та одбрана уопште и постојала. Сав српски народ, сав, кренуо је у бекство у Босну и Србију. Хрвати немилосрдно и коначно чисте своју хрватску земљу од "српског накота". Уз помоћ Европе и Америке остварују свој вековни план: сатерују Србе преко Дрине. А Милошевић ћути. Та кукавица нема храбрости ни усташе да осуди. Ћути бездушник. О српском народу сада брине само Црвени крст...

11. август 1995.

- Српски егзодус се наставља. Меша се трагедија са криминалом. Држава српска бригу за Србе из Крајине и Хрватске препустила је Црвеном крсту. Срамније владе и безочнијег шефа државе нисмо имали у овом веку. (…) Једина установа у овој држави која има неку националну и државну свест то је Црква, а пре свих и изнад свих – патријарх Павле. А то је премала снага за оволико људско страдање….

Весну зна цела Србија, али не и њену причу: Са само четири године и Срећком у крилу прошла је кроз ратни вртлог "Олује"

Прелеп гест Пољака из њиховог најстаријег града охрабрује многе Србе!  Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА