Најновије

НАЈВЕЋА ГРАВЉИВИЦА У СРБИЈИ: Жељко Митровић уништио гнезда заштићених белоглавих супова, наравно без последица! (ФОТО)

"Нема заштићених врста у Србији осим грабљиваца који су узурпирали власт и отели институције од грађана. Један од њих, Жељко Митровић, похвалио се на Твитеру летом изнад резервата Увац, станишту белоглавог супа, иначе заштићене врсте", саопштила је Народна странка Ужице.

Жељко Митровић (Фото: Јутјуб)

"У исто време, Фонд за заштиту птица саопштио је да је хеликоптер летео око гнезда у колонији белоглавих супова. Преплашени младунци су, мада неспособни за лет, искакали из гнезда. Евидентирано је шест који су испали из гнезда. Мештани и чувари спасили су три.

У земљи где не постоје институције, реакција на ово злодело ће, наравно, изостати. Митровић, наравно, неће биди предмет истраге, ни санкција. Зашто је овај човек изван закона, а у резервату и буквално хеликоптером изнад  младунаца заштићене врсте? 

Зато што је важна карика у једном од најважнијих политичких пројеката власти - а то је заглупљивање, дезинформисање и застрашивање грађана Србије. Власт му је омогућила да злоупотреби јавно добро - националну фреквенцију. 

Симбиоза актуелног режима и Жељка Митровића је бизарна и болна. Он  помаже режиму тако што велики број грађана слуђено гледа стварност кроз пинк наочаре. Власт му дозвољава да се игра где хоће. Играчке су му националне фреквенције, дражавни буџет, животи људи, резерват Увац, младунци белоглавог супа и здрав разум грађана. Та играчка му је омиљена, баш као и Александру Вучићу, председнику Србије.

Последице антикултурне политике која се спроводи са медија са националним фреквенцијама биће видљиве дуго. Она и служи томе да грађани не разликују добро од лошег, лаж од истине. риалити од стварности. Погледајте састав "Народне" скупштине без легитимета и опозиције. Ком жанру припада? Жанру пинк риалитија.

За допринос Митровића у уништавању здравог разума и критичке јавности у Србији, власт му  је опростила многе жртве. Младучад белоглавог супа су неприметни у дугом низу. Њих ће спашавати мештани. "Мештани" ће заштити и Србију. Јавност у Србији сазрева и ускоро ће повратити власништво над јавним добрима. Митровићу се морају одузети играчке. Од националних фреквенција до заштићених врста", каже са на крају саопштења, које потписује Ивана Парлић, повереник Народне странке Ужице.. 

Надлежни данима ћуте о спорном лету хеликоптером над Увцем

Прошло је неколико дана од катастрофе у Специјалном резервату природе Увац, када је овај предео надлетао хеликоптер, и то недалеко око гнезда белоглавих супова. Том приликом шест младунчади је испало из гнезда у језеро, а њих троје је спасено. Нико од надлежних до сада није одговорио одакле идеја и дозвола за летење хеликоптером на подручју где је то строго забрањено управо због могућег оваквог помора птица.

Ових дана је хеликоптер летео око гнезда у колонији белоглавих супова у критичном периоду кад су младунци пред полетање са гнезда. Младунци су преплашени од хеликоптера превремено искакали из гнезда и падали у језеро - наводе из Фонда за заштиту птица грабљивица.

Како су истакли, евидентирано је шест младунаца који су испали из гнезда од којих је три спасено захваљујући чуварима и мештанима и пренето у прихватни центар резервата Увац.

Из Фонда су додали да су у другим земљама забрањени ниски летови око колонија белоглавих супова у кругу од 15 километара.

Несхваљиво је то да нико није преузео одговорност за овај инцидент, нити су се надлежни органи оглашавали

Наш познати фотограф Драгољуб Замуровић, који је познат по својим ремек-делима са егзотичних и фасцинантних дестинација, истакао је да чак ни фотографије и снимци не могу да се направе на било ком месту, већ је потребно проћи ригорозне процедуре како би се добила дозвола, нарочито над Увцем.

- Поред обичних дозвола за летење, потребна је дозвола оног ко се брине о томе резервату, ко је задужен за безбедност и заштиту птица и остале живе врсте. Не можете да летите и снимате изнад некога, а да му се не јавите и не тражите одобрење. Ови који су надлетали хеликоптером над резерватом сигурно не би добили дозволу од људи који управљају заштићеним подручјем јер су они врло озбиљни и воде рачуна о свом послу и животима заштићених птица - рекао је Замуровић.

Он додаје да је фотографисање и снимање оваквих предела могуће једино на довољно безбедном растојању на ком се не би сметало птицама и угрожавали њихови животи.

- Нарочито је опасно летети хеликоптером, јер такве летелице осим буке праве и вртлоге испод себе. Постоји могућност да су ти птићи испали из гнезда због тог ветра који је изазвао хеликоптер, а могуће и да су се уплашили од велике буке. Ово је јако опасно, нарочито у времену када се птице гнезде. Најопаснији је период када су птице мало порасле, али још нису способне за летење.

Он истиче да је својевремено летео над Увцем, али нечујним балоном. Притом је био довољно високо, користивши јак телеобјектив да не би узнемирио птице.

- Не смете никако да будете близу чак ни таквим летелицама, а камоли хеликоптером. Мала птица се одмах уплаши и мисли да је то нека опасност за њу, али људи дефинитвно не воде рачуна - закључио је Замуровић.

Послата су питања на адресу МУП-а у вези са овим немилим догађајем на Увцу, али одговори нису стигли. Самим тим поставља се питање зашто се ћути о инциденту у заштићеном подручју Увца и ко је дао, односно није дао дозволу за летење хеликоптером које је било фатално за троје младунчади заштићеног белоглавог супа.

Које обавештајне службе роваре Србијом, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube