Најновије

Брнабић обећава: Бољи живот 2018. године

Премијер Ана Брнабић каже да ће грађани Србије живети боље у 2018. години и истиче да је сигурна да сви грађани, који објективно посматрају ствари, виде напредак у сваком сегменту друштва. Додала је да се нада ће наредне године стопа незапослености бити испод десет одсто.

Aна Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је, гостујући у емисији "Упитник", навела да се полако виде резулатати тешких мера фискалне консолидације и свакодневног напорног рада претходне и ове Владе.
"Имамо смањење незапослености, данас је незапосленост негде око 12 одсто, што је и даље високо, али је више него упола смањена од 2013. године", указала је Брнабићева.
Додала је да се нада да ће у наредној години стопа незапослености бити испод десет одсто.
"Ми ћемо наставити овим темпом и ја се надам да ћемо у 2018. години доћи на испод десет одсто, дакле да ћемо ући у ту једноцифрену стопу незапослености што је стварно огроман успех", рекла је Брнабићева.
Подсетила је да је ове године дошло и до повећање минималне цене рада за десет одсто.
"Трудићемо се да догодине, али то углавном зависи од синдиката и од послодаваца, наставимо овим трендом", објаснила је Брнабићева.
Сматра да су доста добре индикације што се тиче предузетништва, пре свега када је реч о олакшавању пореза за почетнике.
Нагласила је да је ове године дошло и до повећање плата у јавном сектору, као и повећања пензија.
"У свему томе ја видим само бољи живот у 2018. години", истакла је Брнабићева.
Премијерка је коментарисала и критике предлога буџета за 2018. годину.
"Буџет кажу није развојни, није иновативан и буџет помаже само лоповима из СНС-а. А, ви имате буџет који даје 128 милијарди динара на капиталну инфраструктуру и на јавне инвестиције и имате апсолутно повећање за Министарство просвете. Како ви мислите да то није глупост, како бих ја то другачије могла да назовем, као једна одговорна особа, као један професионалац", рекла је Брнабићева. 
Истакла је да су дигитализација, образовање и иновативни пројекти кључне делатности за успешност српске привреде.
"Ја не видим ниједан други сегмент раста који ће будућим генерацијама омогућити да имају једну земљу која ће им омогућити да имају стабилан, динамичан раст", објаснила је Брнабићева.

Малинари морају да се такмиче на тржишту 

Када је реч о улагањима у пољопривреду, Брнабићева је рекла да су ове године значајно повећане субвенције за пољопривреду у односу на претходну годину, као и омогућен приступ ИПАРД фондовима.
"Ми смо први пут добили коначно зелено светло за ЕУ фондове. То је 175 милиона евра за све пољопривредне произвођаче", каже Брнабићева.
На питање како ће то помоћи малинарима који блокирају путеве, Брнабићева каже да они морају да се такмиче на тржишту.
"Малинари морају да се такмиче на тржишту и нико не може да тражи да има повлашћен статус од стране државе", додала је премијерка.
На питање зашто се успешна предузећа, као на пример "Аеродром", дају странцима, Брнабићева је рекла да је то први пример концесије.
"Ви дајете 'Аеродром' у концесију на 25 година. За то добијате једнократну исплату у буџет, мислим између 350 и 450 милиона евра, онда имате годишњу концесиону надокнаду, затим улагање у инфраструктуру од стране приватног партнера и после 25 година они све то дају назад Републици Србији", објаснила је Брнабићева. 
Она је рекла да ће уговор о концесији бити потпуно транспарентан и истакла да је поносна на тим који је водио овај процес. 
На питање да ли је "Ер Србија" у кризи, премијерка каже да се та компанија труди да послује на тржишту које је јако захтевно и то успева.
"Ер Србија је један од кључних елемената зашто је Аеродром постао тако упсешан", додала је председница Владе. 
Премијерка је рекла да јој је жао што закон о пореклу имовине није раније донет и истакла да је Влади у интересу да имовина политичара буде транспарента.
Каже да је закон и њој лично јако важан и додаје да је њена имовина у потпуности транспарента.
"Мени је тај закон јако важан и како би се ставила тачка на сензационализам", рекла је Брнабићева. 
Премијерка је демантовала наводе да је власница фирме "Енерџи иновејшн" која је, како су навели поједини медији, утростручила приходе од када је постала председница Владе Србије.
"Нисам власник те фирме, ту фирму сам направила док сам била у приватном сектору. Та фирма има словом и бројем један консултантски уговор у сфери енергетике, вредан око 3.000 евра месечно и управо сам за консулатантски уговор отворила фирму да би држави плаћала порезе и доприносе, да не би била консултант некоме и на руке добијала 3.000 евра", рекла је Брнабићева.
Као велики успех Владе издвојила је то што ће седиште Транспортне заједнице бити у Србији. Према њеним речима, то је један тимски рад у којем су сви дали свој допринос од Јадранке Јоксимовић, Зоране Михајловић, до велике помоћи председника Александра Вучића.
Истиче да јој у раду не фали партијска припадности, да има велику подршку СНС-а и председника Вучића. Шешељ по први пут открио ко му је 1993. године препоручио Вучића за сарадника, а више о томе погледајте ОВДЕ. Како је Немања Шаровић исменао посланике СНС погледајте ОВДЕ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА