Најновије

ОВО СЕ НЕ ОПРАШТА! Иран реаговао и упутио апел против бахатог понашања америчког ловца!

Иранске власти су у суботу упутиле писмо генералном секретару Уједињених нација и Савету безбедности у вези са пресретањем цивилног авиона од стране америчких борбених авиона у Сирији прошлог месеца.

Амерички борбени авион (Фото: Јутјуб)

Стални ирански представник при Уједињеним нацијама, Маџд Тахт Раванџи, рекао је у изјави коју је доставила Агенција Тасним:

„Ирански путнички авион Airbus који је припадао компанији Махан који је 23. јула кренуо из Техерана за Бејрут суочио се са изненадним пресретањем и увредљивим понашањем два америчка борбена авиона Ф-15 док су летели. Ирански путници летели су међународним коридором сиријског ваздушног простора.

Истакао је да је "ирански пилот изненада спустио висину авиона како би сачувао живот путника и као одговор на опасни и увредљиви маневар који су извела два америчка борца, а који је резултирао повредама једног броја путника. “

Ирански делегат напоменуо је, „Апсолутно је јасно да је понашање два америчка авиона грубо кршење безбедности и слободе цивилног ваздухопловства одобрено Чикашким уговором 1944. године и његових анекса, као и грубо кршење Монтреалских Конвенција из 1971. године у области спречавања било каквих незаконитих радњи против цивилног ваздухопловства “, додајући да је обавеза Уједињених нација да одбаци тај илегални чин и преузме одговорност за Вашингтон.

САД су потврдиле пресретање иранског авиона, али је речено да су они користили само један Ф-15 и да је инцидент требао да заштити њихове снаге у области Ал Танф у Сирији.

Три ловца хитно подигнута, бомбардер САД је могао само да подвије реп! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА