Најновије

Брат Зорана Бабића направио зграду поред заштићеног извора!? А тамо виђен и директор "Коридора Србије"! (ВИДЕО)

Градња стамбених објеката у једној од најпосећених бања у Србији - Врњачкој Бањи није новост, али је потпуно невероватна чињеница да је у сред заштићеног подручја, тик поред познатог изворишта минералне воде Снежник, никла зграда од 4.000 квадрата са 84 стана.

Врњачка бања (Фото: Јутјуб)

Инспекција је утвдила да је дозвола за градњу издата на основу Плана генералне регулације који не садржи елаборат о заштити изворишта, па је пре неколико месеци предложила ресрном министарству да забрани даљу примену тог Плана.

Случај је сада пред Уставним судом, али то није зауставило радове. Вероватно, како сумњају прве комшије, због тога што је званични инвеститор Горан Бабић, брат од стрица Зорана Бабића, директора Коридора Србије.

Иако нема потврде да је Зоран Бабић умешан у посао изградње "импозантне" зграде са три спрата, која је практично у делу врњачког парка, становници овог дела Бање кажу да су га виђали на градилишту. Против изградње тог стамбеног објекта први се побунио Драган Брђовић који је у пријави навео да "један моћник" гради објекат по плановима који су незаконити.

"Чим граде на овој локацији, онда то може да буде само неко од моћника. Вероватно да не би могао да гради да нема привилегију да ради шта хоће“, каже Брђовић.

Грађевинску дозволу је почетком априла издао Одсек за урбанизам општине Врњачка Бања, а исти орган је половином априла и потврдио почетак радова. Завршетак радова планиран је до краја 2020. године.

"Триста метара од извора Снежник не смеш да убодеш будак у земљу. А ово је само шест метара од извора. Брука и срамота за оног ко гради и за оног ко му је дозволио да то учини. Бања пропада, а из тог краја се због тог објекта већ одселило 20 одсто мештана, јер не могу то да гледају", објашњава Брђовић.

Након добијања ове пријаве, Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја послало је надлежну грађевинску инспекцију да изврши ванредни надзор. Налаз инспекције практично је потврдио Брђовићеве наводе. Инспекција је утврдила да у Плану генералне регулације недостаје елаборат о зонама заштите изворишта минералне воде, јер управо та студија битно одређује услове градње у тим зонама.

"На основу спроведеног инспекцијског надзора, 16. марта, покренут је поступак оцене законитости Плана генералне регулације Врњачка Бања код Уставног суда, који је у току. Овај план је на правној снази до правноснажног окончања судског поступка, односно оцене законитости припреме, координације, праћења израде и усвајања овог планског документа", наводи се у одговору који је Н1 добио од министарства.

Без обзира што је случај пред судом, радови на објекту нису прекидани, па су стигли и у завршну фазу. И поред тога, у министарству тврде да ће се, уколико се испостави да је објекат нелегалан, поступити по закону. Према писању БИРН-а, станови се у фази изградње продају по цени од 1.200 евра за квадрат без урачунатог ПДВ-а, који је 10 одсто од вредности стана. С обзиром на величину објекта, то може да значи да би инвеститор могао да заради око 3,5 милиона евра, кад се одбију трошкови улагања који према подацима из грађевинске дозволе износе око 1,5 милиона евра.

Зграда се налази на мање од десетак метара од Снежника, најпосећенијег извора минералне врњачке воде, који је због урбанистичког хаоса и неконтролисане градње 2011. године већ био затваран, а онда неколико година није био у функцији. У води Снежника тада су се појавиле фекалне бактерије након што је дошло до изливања канализације због прекомерне градње.

Прочитајте ОВДЕ    кога су то отпустили да би запослили СНС-овце.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА