Најновије

СРБИ ИЗ СВИХ КРАЈЕВА СВЕТА УСТАЛИ ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ! Не можемо више да ћутимо! Вучић уништава Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани Србије који живе у дијаспори организовали су данас у више светских градова глобални протест за демократију, слободу, људска права и људске животе у Србији.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Протести су одржани у Њујорку, Паризу, Берлину, Бриселу, Бечу, Прагу, Амстердаму, Цириху, Хелсинкију, Ослу, Луксембургу, Бостону.

Симбол ових протеста је кључ који симболизује ослобађање Србије од сваког вида репресије па су тако грађани у знак протеста звецкали кључевима.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zveckanje ključevima je simbol današnjih protesta #democracy4serbia širom sveta

A post shared by Čuvari/ke vatre (@cuvarivatre) on

„Повод нашег окупљања у Паризу је исказивање наше забринутости услед манипулација бројем оболелих и преминулих током епидемије и исказивање наше подршке свим медицинским радницима који се даноноћно боре, поред неадекватних услова и константних дезинформација које објављује кризни штаб“, каже за Данас Лазар Карапанџа, дипломац  Паришког Института Политичких Наука (Sciences Po).

Он додаје да окупљени желе да истакну “да је у Србији све лажно, од избора, парламента, ускоро владе и што је најгоре бројке оболелих и преминулих због корона вируса.

– Све је кренуло спонтано, будући да је доста градова покренуло своје протесте. Повезали смо се међусобно путем друштвених мрежа и договорили да наступимо заједнички.

Истог дана и у истом сату организујемо протесте у свим градовима са истом поруком. Тако на пример у Лондону је по локалном времену у 17ч, у Берлину у 18, а у Њујорку у 12ч – кажу из групе „Democracy 4 Serbia“.

– Подржавамо независну лекарску иницијативу „Уједињени против ковида“. Такође, протестујемо због: сталне злоупотребе власти, полицијске бруталности и употребе паралегалних формација, употребе сузаваца током пандемије, за ослобађање политичких затвореника, због негирања слободе говора и валидности избора одржаних 21. јуна 2020. године – навели су у позиву за протест држављанима Србије у дијаспори.

Подсетимо, група српских студената и доктораната, који се школују у Паризу, протестовали су 9. јула испред резиденције српског амбасадора непосредно пре посете председника Србије Александра Вучића француском председнику Емануелу Макрону.

На транспарентима је писало „Ти си ковид Србије“ и „Ћале, ово је за тебе“.

Они су протестовали истог дана када су у Београду и другим градовима широм Србије били одржани протести.

Како је Европа реаговала на закон о ОВК, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА