Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЖЕЛИ ДА ЗАДА КОНАЧНИ УДАРАЦ! Дестабилизација овог региона је примарни циљ! Само да се њихов противник не домогне помоћи!

У недељу је амерички државни секретар Мајк Помпео покренуо нови напад против Кине и Ирана, у којем је оптужио две источне силе да дестабилизују Блиски исток, истовремено оптужујући Иран као највећег спонзора тероризма у свету.

Америчка војска (Фото: marines.mil)

Амерички Стејт Департмента на Твитеру је цитирао је Помпеа да би улазак Кине у Иран уништио стабилност на Блиском истоку, објашњавајући да би ако Техеран има прилику да добије оружје и новац од Комунистичке партије Кине угрозило регион.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф потврдио је прошлог месеца да његова земља Кини или било којој земљи широм света неће одобрити право искључиво коришћења било ког дела иранске територије, након медијских извјештаја о детаљима документа о стратешкој сарадњи између Техерана и Пекинга, који је наговестио могућност укључивања документа војне базе за Кину у Иран.

Извештаји за штампу су се дотакли услова споразума који је наводно процурио између Ирана и Кине, а који укључује давање острва и војних и ваздушних база Кини у замену за улагања у све привредне, безбедносне и војне секторе и исплате Техерану за куповину иранске сирове нафте.

Америчка администрација сарађује са свим својим политичким и дипломатским снагама како би Иран гурнула у ћошак и спречила га да набави било какво напредно оружје, посебно нуклеарне и балистичке ракете, кроз наметање широких санкција.

Због тога су Сједињене Државе увеле санкције истакнутим званичницима у Ирану, укључујући врховног вођу, ајатолаха Али Каменеија.

Они сада раде на проширењу ембарга на оружје против Исламске Републике путем америчког Савета безбедности, које се завршава следећег октобра, приписујући то иранској дестабилизацији Блиског истока и оштром мешању у унутрашње ствари суседних земаља.

Иран је подложан америчким санкцијама, укључујући и у области међународне војне сарадње, од средине 2000-их.

Ограничења су делимично укинута након резолуције Савета безбедности Уједињених нација из 2015. Међутим, забрана испоруке офанзивног оружја на снази ће бити до октобра 2020. године.

Русија упутила оштро упозорење Израелу! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА