Најновије

НА ПОМОЛУ РАТ ТУРСКЕ И ГРЧКЕ? Светски медији "брује" о могућем сукобу у Средоземном мору

Након што је Турска покренула потрагу за налазиштима гаса у источном Средоземном мору, на подручјима за која Кипар или Грчка сматрају да они имају право на експлоатацију, те Грчка најавила проширење свога економског појаса са шест на 12 миља у Јонском мору, турски потпредседник Фуат Октај је то означио разлогом за рат, а турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу скренуо пажњу на одговарајућу одлуку турског парламента.

Илустрација (Фото: Синхуа/ Правда)

„Још 1995. је турски парламент проширење грчких територијалних вода у Егејском мору означио разлогом за рат за Турску. Ако би се то догодило, Егејско море би, због бројних грчких острва, постало такорећи – грчко море. Анкара би онда могла да започне рат без тражења новог одобрења од парламента“, напомиње Берлинер цајтунг.

„Спор се заоштрио откако су у источном Средоземном мору локализована налазишта земног гаса и након што је Турска крајем 2019. с Либијом склопила споразум о разграничењу подручја која им припадају у Средоземном мору, који Грчка и други сматрају ништавним“, подсјећа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Турска је у суботу демонстративно започела војну вежбу у источном Средоземном мору. Ради се о 'вежбама гађања' на подручју између јужнотурског града Анамура и Северног Кипра, које ће трајати до 11. септембра, како је саопштила Анкара“, додаје лист.

Зидојче цајтунг доноси интервју с професорком за међународно право мора Неле Матз-Лицк која подсећа да Турска није никад приступила конвенцији УН о праву мора УНЦЛОС из 1982. те закључује: „Позиција Турске уопште није тако лоша како се често приказује. Али, она је слабија него позиција Грчке. Можда Анкара сад провоцира у нади да ће се Атина на крају упустити у заједничко коришћење ресурса. То би за Турску могло бити корисно. А то би уједно била могућност да се садашња пат-позицију мирно превлада“, сматра немачка професорка.

Исте новине доносе и коментар под насловом „Слепа солидарност“ у којем аутор критикује држање Европске уније: „Сукоб око налазишта гаса у Средоземном мору не подгрева само Турска. Грчка код одређивања својих граница на мору спроводи политику максимализма, која нема покриће у међународном праву. И Атина тамо шаље ратне бродове, одржава вежбе своје флоте.“

„Као чланица ЕУ, Грчка упркос томе може бити сигурна у 'потпуну солидарност Немачке и ЕУ', како је изјавио министар спољних послова Хајко Мас приликом своје безуспешне посредничке мисије. А кад француски председник Макрон онда још игра улогу неког Наполеона 2.0, шаље ратне бродове и изјави да Турци само још разумеју 'јасан језик', нико не треба да се чуди ако се ускоро у Средоземном мору буде пуцало“, упозорава лист из Минхена.

Мило је спреман на све да би остао господар Црне Горе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА