Најновије

Роман о слободи у 20. веку: "Сваки дан у години 1" Увеа Јонзона у продаји од 12. септембра

Пред читаоцима је први од четири тома романа Увеа Јонзона „Сваки дан у години“, који је према оцени критике један од десет најважнијих романа 20. века.

Фото-Лагуна

Уве Јонзон спада међу најзанимљивије савремене немачке писце, а овај роман је изазвао бурне реакције како у Немачкој и Европи, тако и у Америци. Јер Јонзон пише о слободи чепркајући по савести Америке, али и савести Европе, показујући у којој мери слобода упркос својој крхкости жилаво преживљава.

 

Гезина Креспал, рођена 1933. у градићу Јерихову на северу Немачке, већ шесту годину живи на Менхетну запослена као преводитељка у великој банци. Детињство је провела под нацизмом, младост у Источној Немачкој, искусила је живот у Западној Немачкој и одбацила га, а у Њујорк је стигла с једним циљем: да зарађује довољно за подизање малолетне ћерке Мари. Обележена својом прошлошћу, млада Немица не може да се прилагоди америчком свету са истом лакоћом као и њена десетогодишња ћерка. Живост њених утисака, њено опсесивно гомилање информација из Њујорк тајмса чине је сведоком америчке историје шездесетих, обележене Вијетнамским ратом, расним питањем и свакодневним насиљем којим је преплављена црна хроника. Паралелно с тим, Гезина покушава да реконструише своју трауматичну прошлост у Немачкој између тридесетих и педесетих.

Подељен на поглавља која су посвећена сваком дану у години – од 21. августа 1967. до 20. августа 1968. – роман успева да пробије временску баријеру формирајући колективни простор који пресецају многобројне тензије: улице и канцеларије Велике Јабуке преплићу се са вијетнамском џунглом, свакодневно читање Њујорк тајмса паралелно прате приче о провинцијалном Јерихову Гезининог детињства обележеном прихватањем нацизма и каснијим прилагођавањем догматском социјализму. Уводећи нас у скривене просторе Гезининих најинтимнијих мисли и њеног живописног језика, Јонзон нам својим умећем приповедања дочарава храбар и незабораван женски лик, који је истовремено луцидан и немоћан сведок катастрофе људске историје.

 

„Сваки дан у години 1“ је врхунско књижевно достигнуће, на нивоу Прустовог „У потрази за изгубљеним временом“ или Џојсовог „Уликса“. У изванредном преводу Дринке Гојковић, књигу можете пронаћи од суботе 12. септембра у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари и на сајту.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА