Најновије

НАОРУЖАЊЕ БЕСНО КАО РИС: У Мађарску стижу борбена возила нове генерације Линкс (ВИДЕО)

Будимпешта је закључила уговор са компанијом Рајнметал (Rheinmetall) за куповину борбених возила пешадије нове генерације Линкс (Lynx, ср. Рис) у вредности од преко две милијарде евра, саопштио је тај немачки концерн.

Борбено возило пешадије нове генерације Линкс (Фото: Јутјуб)

Мађарско министарство одбране наручило је 218 возила Линкс КФ41 и девет оклопних возила за извлачење Бафало (Buffalo). Прва серија биће испоручена из Немачке а већина ће потом бити произведена у мађарској фабрици у заједничком власништву Будимпеште и Рајнметала.

Мађарска је прва чланица НАТО и ЕУ која се определила за ово возило. За разлику од остатка региона ова земља протеклих година купује искључиво софистицирану војну опрему нове генерације.

Кроз програм модернизације "Зрински 2026" за пола милијарде евра већ су наручена 44 тенка Леопард 2А7 и 24 самоходне хаубице ПзХ-2000 од Немачке.

Сада ће доћи и Линкс, а уговор обухвата производњу и сервис опреме укључујући симулаторе, обуку и ангажман инструктора као и прву серију резервних делова.

Линксови ће бити опремљени топовима калибра 30 мм на модуларној куполи Ленс (Ланце) коју је развила компанија Рајнметал. Поред топа купола има интегрисане лансере противоклопних ракета Спајк и дронова.

У првој фази Мађарској ће бити испоручено 46 борбених возила пешадије и девет возила за извлачење. Испорука ће бити завршена до 2023. године. У другој фази додатних 172 возила Линкс ће бити произведени у Мађарској.

Због тога ће Мађарска влада и Рајнметал формирати заједничку компанију која ће отворити производни погон у тој земљи.

Линксови су борбена возила пешадије нове генерације која карактерише модуларност. На шасији возила могу да се поставе решења за најразноврсније задатке: од борбеног возила пешадије, оклопног транспортера, командног возила, минобацача до санитета. Промена конфигурације могућа је у року од неколико сати.

Према наводима произвођача Линкс нуди високо степен заштите посаде и војника од импровизованих експлозивних направа, директне и индиректне ватре, касетне муниције и противоклопних пројектила.

Прочитајте ОВДЕ шта је руски одговор на Трампово ново оружје!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА