Најновије

БИВШИ САВЕТНИК СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ТОТАЛНО ПОЛУДЕО: Србија мора да призна Косово и позове друге да то ураде

Бивши виши саветник америчког Стејт департмента, Дејвид Филипс, изјавио је да Вашингтонски споразум игнорише кључно питање, а то је узајамно признање Србије и Косова.

Вашингтон/КиМ (Фото: Правда)

- Вашингтонски споразум не помиње узајамно признање, које је у основи проблема између Косова и Србије. Аранжмани за регистарске таблице и дипломе су добри, али они нису замена за општи споразум, за узајамно признање - рекао је Филипс за приштинску Коху.

Амерички аналитичар сматра да би САД требало би да издају "председничку изјаву" којом потврђују своју политику према Приштини и позивају друге државе да признају независност Косова, преноси Косово онлајн.

Али, како је рекао, тренутна администрација је била усредсређена на постизање споразума о регионалној економској сарадњи, како би амерички председник Доналд Трамп представио спољнополитички успех уочи америчких избора у новембру.

Компромисе треба да прави само једна страна?!

Говорећи о елементима који би требало да буду садржани у коначном и правно обавезујућем споразуму, Филипс сматра да је Србија та која треба да прави компромисе.

- Србија мора да призна независност Косова, успостави дипломатске односе и позове друге државе да нормализују односе са Косовом. Требало би подржати чланство Косова у међународним организацијама и поздравити косовску заставу која се вијори испред седишта Уједињених нација - сматра Филипс.

Историјски корак напред, само за кога?

Што се тиче Приштине, према Филипсу, не би требало да се пружи ништа друго осим да се поново потврди посвећеност заштити и промоцији мањинских права и очувању српске културне баштине.

Одговарајући на питање како оцењује Вашингтонски споразум којим су се Београд и Приштина обавезале САД за економску нормализацију, Филипс је истакао да је најава узајамног признања Израела и Косова историјски корак напред.

- Шаље сигнал другим земљама да се морају напустити стари анимозитети и да контакт, комуникација и сарадња доносе обострану корист. Многи људи су годинама радили на нормализацији односа са Израелом. Заслужују поштовање. Такође морамо признати улогу Трампове администрације у помагању потписивања споразума - рекао је он.

Најближа Милова сарадница оснива странку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА