Најновије

ЈЕЗИВА МИСТЕРИЈА ХАЗАРСКОГ ГРОБЉА КОД ЧЕЛАРЕВА: Стално се дешавају несреће, возачи тврде да им се указују мртви људи?!

У близини насеља Челарево, код Бачке Паланке налази се највеће откривено насеље и некропола Хазара на свету.

Гробље (Фото: pixabay. com)

Према досадашњим археолошким сазнањима, утврђено је да се само гробље простире на сто хектара, док је насеље дуго скоро осам километара од Гложанског гробља до локације познате као Полој.

Оно што овој причи додаје мистику је да се баш код Полоја, од открића овог налазишта пре готово четири деценије, стално дешавају трагичне саобраћајне несреће. Неки од преживелих из саобраћајки су чак тврдили да су им се пре несрећа поред друма приказивали мртви Хазари! - Од открића налазишта до данас ту је погинуло око 30 људи, а од тога 10 момака млађих од 30 година. Сви су у смрт отишли на мистериозан начин, тако што су на најравнијем делу слетали с пута и ударали у једну тополу или стару кућу поред друма.

Несреће су почеле да се дешавају убрзо после првих октрића гробница, а старији људи из Челарева су говорили да треба да пусте на миру мртве који вековима ту почивају и да “ не покрећу зло из гробова” – испричао је Милован В.(70 ), мештанин Бачке Паланке, родом из Челарева и додао да се, сваке године на дан када су почела истраживања код некрополе, подижу тако густе магле да је немогуће возити.

Иначе, пре неколико година, Општина Бачка Паланка предложила је Влади Србије да ово археолошко налазиште код Челарева прогласи за културно добро од националног значаја. Уједно, предложено је да се овај археолошки локалитет, који крије тајне о мистериозном племену Хазара, додели на управљање тој општини.

Међутим, у одговору на захтев из Бачке Паланке, Министарство културе се позвало на мишљење Републичког завода за заштиту споменика културе да не постоји основ да се археолошко налазиште предложи за листу светске баштине.

Новосадски археолог Радован Бунарџић учествовао је пре 40 година у ископавању некрополе и изјавио је раније, да је то највећа откривена насеобина на свету, а откривено је чак 2.500 гробова, док је 600 и истражено. Упркос томе, овај међународно значајан археолошки локалитет ни после четири деценије није ограђен, а гробови се свакодневно уништавају.

Племе Хазари, описано је у једном од најпознатијих српских књижевних дела „Хазарском речнику“ Милорада Павића, а инспирација му је била управо отркиће налазишта код Челарева.

- За оне сахрањене у Челареву, Мађари би хтели да су то Мађари или Авари, Јевреји да су то Јевреји, муслимани да су то Монголи, нико не жели да то буду Хазари. А они су то најпре... – написао је Павић. Историјски гледано, ради се о монголском племену које је примило јеврејску веру око 720. или 730. године и убрзо било протерано из степа централне Азије. Прешли су Карпате и скрасили се у Подунављу. За центар своје нове домовине одредили су управо Челарево, где се налази ова некропола.

Турбулентни живот и цивилизација Хазара у нашим крајевима окончани су врло сурово. Непосредно након 800. године, кад је Карло Велики крунисан за цара Светог Римског царства, Франци крећу на исток. Већ 802. или 803. године стижу у међуречје Дунава и Тисе и пљачкају такозвани Аварски ринг. Хазари и Јевреји након провале Франака никуд нису отишли. Доста су страдали у судару с војском Карла Великог, а историја бележи да су остали покрштавани у Дунаву.

Трампу усред председничке кампање стигле изненађујуће вести! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир/Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА