Најновије

ДОДИК СЕ ОБРУШИО НА ТАДИЋА: Само се магарци не мењају

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Србија озбиљна држава која не заслужује да је њени председници, па макар и бивши, излажу понижењима као што је то урадио Борис Тадић својим недавним иступом на Фејс телевизију.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Морам да признам да сам те једва препознао видевши и чувши те на сарајевској Фејс телевизији. Запитао сам се да ли ово говори човек са којим сам некада водио дуге и озбиљне разговоре о Републици Српској, Србији, региону, о непринципијелном понашању међународне заједнице. Драги Борисе, нисам могао да те препознам јер не верујем да ни сам себе препознајеш након трансформације коју си доживео. Ја сам остао исти, Миле, Србин Крајишник, никад босански Србин, из Лакташа, из Републике Српске, која те као председника Србије радо дочекивала - нагласио је Додик у писму упућеном Тадићу након његовог гостовања на Фејс телевизији где је изнео низ оптужби на Републику Српску и српског члана Председништва БиХ, те неистина о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Додик је нагласио да не зна која је невоља натерала Тадића да подршку тражи код Бошњака у Сарајеву и зашто је као бивши председник Србије кренуо стопама политичког губитника какав је Чедомир Јовановић.

- Драги Борисе, ти си био шеф једне озбиљне државе, која не заслужује да је њени председници, па били и бивши, излажу понижењима. Шта може натерати некадашњег председника Србије да с бошњачке телевизије тако говори о Републици Српској и њеним представницима. Верујем, Борисе, озбиљна невоља. Ако се та невоља зове жал за фотељом, одакле си вољом народа избачен на изборима, онда за ту невољу немам разумевање, јер и од твог и од мог политичког мандата важније су Србија и Република Српска и наш народ - поручио је Додик у писму Тадићу.

- Питам се зар сам те тако слабо познавао па сам шокиран твојом изјавом да ће доћи дан кад ћеш преиспитати став о наводном геноциду у Сребреници, као обичан грађанин. Зар си ти, некадашњи председник Србије, због чињенице да гостујеш на бошњачкој телевизији, омекшао до те мере да то можеш изговорити, знајући већ сада и до сада да за то нема доказа ни аргумената - нагласио је Додик.

Додик је поручио Тадићу да свој опстанак није везао за опстанак Републике Српске, како га је он оклеветао по Сарајеву не би ли се додворио онима који о Тадићу мисле исто што и о њему, само што њему то кажу наглас.

- Изгледа да си ти везао судбину Србије за своју, па ти се чини ако ти ниси на њеном челу од Србије нема ништа. Опростићеш ми на овом утиску, али веруј да никако другачије не могу да схватим твоју исповест на тој сарајевској телевизији. О томе шта и како ја радим говоре резултати избора на којима већ 15 година не губим. Кажеш Додик се мењао, код нас Борисе кажу да се само магарци не мењају - навео је Додик у писму.

Он је истакао да никада јавно није говорио о Тадићевим промашајима, посебно оним у односу на Републику Српску.

- Покушавао сам, и то и даље радим, да с поштовањем гледам на то време, твоју улогу у њему, али и на функцију председника Србије. Да ли да те подсећам на, сада већ историјски катастрофалан потез у Генералној скупштини УН, потез који је одредио каснији ток догађаја на Косову и Метохији, који се, природно, рефлектовао на регион. Да ли да те подсетим на Истанбулску декларацију, за коју сам те звао и молио да то не радиш, јер (Харис) Силајџић је не може потписати у име БиХ без сагласности (Небојше) Радмановића, тј. Републике Српске. Ти си изабрао да не послушаш, потписао си и то је чињеница, за разлику од неистина које си изговорио о мени - подсетио је Додик у писму.

Он је нагласио да је свима познато да су сви његови напори и стремљења упућени у борби за очување Републике Српске, у коју верује, и Републике Српске, једне од најхрабријих и најлепших страница модерне српске историје.

- Знаш да за уцене и претње на том путу никада нисам много марио. Данас, у мирнодопско време, заједно са својим народом, водим битку и на идентитетском фронту. Зато нећемо ћутати ни пред ким ко покушава да унизи Републику Српску, па ни пред тобом. Како си, Борисе, срчано бранио и повезивао Косово и Републику Српску. Питам се када си био искрен тада или сада? Када си изгубио изборе сазвао си прес конференцију коју си завршио речима видимо се у неком другом филму. Ако си мислио на овај, жао ми је што си га икада снимио, а кад си га већ снимио жао ми је што сам морао да га видим, јер да нисам још бих веровао да сам познавао човека кога сам звао и пријатељем, без обзира да ли је и даље председник Србије - навео је Додик.

Додик је на крају поручио Тадићу да, за разлику од њега, себи неће дозволити да изгуби изборе.

- Отићи ћу сам и више се нећу враћати у полиитку. Да си ти урадио тако, памтили би те по лепим стварима које си учинио за Србију, овако си нас натерао да те памтимо по гостовањима по бошњачким телевизијама. Штета - констатовао је Додик у писму упућеном некадашњем председнику Србије Борису Тадићу.

Да ли ће Приштина испунити обавезе из Вашингтона, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА