Најновије

МИЛО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ! Хоће на силу да остане на власти

Истог дана када је државна изборна комисија Црне Горе саопштила коначне резултате избора и озваничила да опозиција има 41 мандат у парламенту (укупно 81 посланик), те могућност да формира владу, из поузданих кругова блиских Милу Ђукановићу пронела се вест да је смислио нови план да спречи пад с власти.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Ова, на први поглед, невероватна информација гласи да би црногорски председник могао да искористи изразито лошу епидемиолошку ситуацију и велики број оболелих од коронавируса, прогласи ванредно стање и тиме онемогући конституисање власти бар на 90 дана.

Без одговора

Према информацијама до којих се дошло из својих извора у Подгорици, а сличним сазнањима баратају и поједини црногорски медији, у разрађивању овог плана учествује неколико најближих Ђукановићевих сарадника.

- Пошто му је постало јасно да резултате избора не може променити, Мило изгледа озбиљно размишља о томе да купи време. Многи мисле да би чак и за њега ово био превелики корак јер би тиме бацио рукавицу у лице и међународној заједници, која је признала изборне резултате, али ми који га дуго знамо нисмо тако сигурни у то. Уколико процени да за тих 90 дана може нешто да преокрене, не сумњам да ће се либити да искористи чињеницу да расте број заражених - каже саговорник из Подгорице који је годинама радио у безбедносним структурама Црне Горе, а сада је у пензији.

И подгоричке Вијести објавиле су да би у случају увођења ванредног стања формирање нове владе било одложено за бар 90 дана. Тврдњу да се нешто ваља иза брда поткрепљују и тиме што им из кабинета председника Црне Горе нису одговорили да ли се разматра таква опција. Како констатују, Ђукановић има уставна овлашћења да прогласи ванредно стање.

Све по закону

- У случају проглашења ванредног стања у Црној Гори, не само да се не би променили министри у влади у року до 90 дана, већ би на својим позицијама остали и директори Управе полиције и Агенције за националну безбедност јер нове предлаже влада - пишу Вијести.

Правник из Подгорице Сергеј Секуловић објашњава да је увођење ванредног стања правно-теоријски могуће. Уколико до тога дође, напомиње, то би могло произвести озбиљне друштвене последице.

- Ако би се уграбио моменат пре конституисања новог сазива парламента, ушли бисмо у ризичну зону, која би могла да произведе озбиљне друштвене последице. Могло би се рећи да би се радило о својеврсном државном удару - казао је Секуловић.

Турски положаји у Сирији у пламену. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА