Најновије

НЕТАНЈАХУ СЕ ОБРАТИО САМОПРОГЛАШЕНОМ КОСОВУ: Тачи, Хоти и Курти ликују

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обратио се вечерас поводом јеврејске Нове године грађанима Косова и припадницима јеврејске заједнице на Косову и рекао да последњи догађаји уливају наду да је на помолу "нова ера" од које ће имати користи и грађани Израела и грађани Косова.

Нетанјаху (Фото: Kremlin.ru)

'Шаљем топле Рош Хашана поздраве свима вама у Приштини. У овој години пружам руку пријатељства народу Косова. Последњи развој догађаја између Израела и Косова могао би да помогне уласку у нову еру од које ће оба народа имати користи'', наводи се у писаној поруци Нетанијахуа прочитаној окупљенима на церемонији прославе Рош Хашане у Приштини.

''Убеђен сам да можемо да постигнемо толико тога заједничким радом и најискреније се надам да ћемо то и остварити'', истиче се у поруци израелског премијера.

Прослави јеврејске Нове године у Хотелу ''Емералд'' у Приштини присуствовали су и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи, премијер Авдулах Хоти, председница скупштине Вјоса Османи, као и бивши премијер и лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Хоти: Ускоро дипломатски односи са Израелом

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је вечерас да ће Приштина продубити дипломатске односе са Израелом.

Хоти је истакао да је тај датум у ово време важан, пренео је Кљан Косова.

"Јеврејска заједница на Косову је важна карика у тим односима. Ускоро ћемо успоставити наше дипломатске односе са пријатељском државом Израел", поручио је Хоти.

Косовски премијер је додао да ће Приштина и Израел продубити односе у свим правцима.

Тачи:Само сад могу да донесу узајамно признање

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да само САД могу да донесу споразум о узајамном признању између Београда и Приштине, а да су сви остали напори узалудни.

Он је казао да је споразумом о економској нормализацији, постигнутим 4. септембра у Белој кући, амерички председник Доналд Трамп постигао немогуће, преноси приштинска Коха.

"Председник Трамп се потрудио да то омогући. Радио је оно што други нису радили 20 година. Иако се може видети да се економска нормализација може догодити у Вашингтону, уверен сам да се може догодити и политичка нормализација, а узајамно признање може се догодити само у Вашингтону. Остали покушаји су узалудни. Они су губљење времена", рекао је Тачи.

Према његовим речима, признање Косова од стране Израела биће од користи и земљама у региону.

Гренел: На Косову добродошли Јевреји, муслимани и хришћани

Специјални изасланик Беле куће за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је вечерас у Приштини да је наступио историјски тренутак успостављања дипломатских односа Израела и Косова.

''Хтео сам да пожелим свим мојим јеврејским пријатељима на Косову срећну Рош Хашану, срећну Нову годину. Ово је велика ствар, да можемо да заједно прославимо историјски тренутак успостављања дипломатских односа Косова и Израела и размене амбасада'', поручио је Гренел у видео поруци емитованој током прославе у приштинском Хотелу ''Емералд''.

Гренел је додао да би волео да лично присуствује прослави у Приштини, додајући да треба да знају да и он слави са њима.

''Хвала на свим вашим речима које ће допринети да Косово буде место добродошлице за све наше пријатеље Јевреје, муслимане и хришћане'', додао је Гренел.

Куда Србија иде, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА