Најновије

ТАПШИ, ТВИТУЈ, УЛИЗУЈ СЕ: Како је Ђурић постао амбасадор (ВИДЕО)

Дипломатски извори потврдили су информацију која се појавила у медијима: Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију биће нови амбасадор Србије у Вашингтону. Једно од најважнијих дипломатских намештења тако је отишло у руке Владином службенику који се понајвише истицао улизиштвом спрам председника Вучића. Честитке ономе који нађе нека друга његова достигнућа у дипломатији.

Ђурић (Фото: Јутјуб)

Месеци су били потребни да Србија пронађе адекватно кадровско решење за Ђерђа Матковића. Сада, када се решење појављује у лику директора Канцеларије за КиМ, јавности ће остати нејасно какви су то критеријуми били у оптицају.

Ово су неки критеријуми који су, можда, били одлучујући у овом избору.

Ацо, Србине!

Примера ради, директор Владине канцеларије истакао се гласним скандирањем и прославом победе на косовским изборима 2017. године. “Ацо Србине” орило се Митровицом, а Ђурић је водио скандирање. У позадини, мало иза кадра, остали су граодначелник Косвске Митровице Ракић, али и бизнисмен Милан Радојчић, који ће ускоро постати потпредседник Српске листе, и један од осумњичених (према косовском тужилаштву) за учествовање у убиству Оливера Ивановића. 

Експресивно тапшање

Две године касније, Ђурић се истакао и врло страственим тапшањем које је забележено док је председник држао конференцију посвећену баш новим изборима на Косову. Ђурић се није сакрио у позадини, већ је у првом плану изражавао своје одушевљење.

Том приликом, ни он ни његов шеф нису објаснили како је изгледао изборни дан на Косову. Убедљива победа Српске листе, по севернокорејским стандардима, била је важнија.

Твитом на Захарову

Месеци су пролазили, а Ђурићев ентузијазам за одбрану лика и дела председника није јењавао. Искористио је прилику када је Вучића “брутално” напала портаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Захарова је твитовала “Ниске страсти”, а Ђурић је одговорио повишеним страстима: “Срам вас било! Замисли тај председник ниједну ружну реч против Русије није рекао, чак ни на том месту. А замисли тај председник је код руског председника и по сат и по времена чекао на пријем и никада није тражио посебну столицу. Ја Вам не дозвољавам да нападате поносну Србију.”, написао је Ђурић на Твитеру.

После је додао да би Захарову требало да буде срам још 100 пута. Након овако оштре реакције, Вучићу су се извинили и Путин и Лавров.

Саопштењем на Тању Фајон

“Даље руке од српске демократије. Не дајете нити одузимате легитимитет парламента једне суверене државе Ви, већ грађани на изборима. Легитимност српском парламенту у демократском процесу дали су грађани Србије”, написао је Ђурић, након што је посланица Европског парламента рекла за Нову.рс да је упитан легитимитет Скупштине у којој нема опозиције.

Ђурић је онда потегао оружје које је претходно чуо од шефа:

“Као неко ко у породици има Јевреје страдале у Холокаусту, знам да није легитимно отети јеврејску вилу у којој сте сместили своју странку”, поручио је Ђурић Тањи Фајон.

Будући амбасадор Вашингтону овим је показао пун дипломатски потенцијал.

Биографија будућег амбасадора

Како се наводи у његовој биографији, Марко Ђурић је основну и средњу школу завршио у Београду, дипломирао је на Правном факултету БУ. Године 2000. прикључио се покрету Отпор. Као тинејџер опробао се у новинарству, уређујући и водећи омладински политички ток-шоу на Радио Београду 202 током 2001. и 2002. године. Члан је Српске напредне странке од оснивања 2008. године, а 2009. постао је координатор правног тима и асистент заменика председника странке Александра Вучића. Од 2010. члан је Главног одбора СНС. Током 2011. године помогао је оснивање и почео координацију рада страначког тима за спољну политику и европске интеграције. После избора у мају 2012. постављен је за саветника председника Републике Србије за спољну политику, а крајем исте године постао је члан Председништва СНС. Маја 2014. године Влада Србије поставила га је за директора Канцеларије за Косово и Метохију. Говори енглески и хебрејски, а служи се француским језиком. За потпредседника Српске напредне странке изабран је на Скупштини СНС, одржаној 28. маја 2016.

Светска хегемонија Вашингтона биће замењена доминацијом три велике државе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА