Најновије

САМОВОЉА ЈЕДНОГ ЧОВЕКА: Зашто Србија нема Владу ни после три месеца?

Да постоји минимум одговорности код Александра Вучића, Влада би била формирана непосредно након избора. Резултати избора су такви да ће Влада, каква год она била и како год је звали - коалициона или концентрациона, суштински бити једнопартијска, јер Српска напредна странка самостално има огромну већину и нико им од партнера није потребан - каже политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић на питање зашто три месеца након избора Србија и даље нема Владу! И не само Владу, већ нема ни потпуно конституисан парламент!

Вучић (Фото: predsedik.rs)

Да формирање Владе очигледно зависи само од председника Србије Александра Вучића и његове добре воље, потпуно је јасно, а то показује и чињеница да након скоро три месеца, иако Српска напредна странка има апсолутну већину, није изабран чак ни председник Скупштине, што значи да поред Владе, није потпуно конституисан ни парламент у Србији (рок је 30 дана).

Иако су напредњаци освојили 188 мандата, и имаће више од две трећине места у парламенту, још није познато ко ће да чини нову владајућу већину и Владу.

Политиколог Бобан Стојановић као узрок за вишемесечно чекање формирања Владе види три разлога.

- Први, да се медији и јавност баве нагађањима, да Вучићеви таблоиди свакодневно избацују нека имена и да нам ова прича заокупља пазњу док многе друге ствари остају испор радара јавности. Други је да Вучић не зна шта да ради са Дачићем и Шапићем због будућих избора, али да их и додатно малтретира овом “неизвесношћу” хоће ли или неће бити део власти. Трећи је да евентуално покушава да направи додатни ред унутар СНС-а док траје та унутрашња борба за функције - сматра Стојановић, и додаје да се све на крају своди на огромну неодговорност, имајући у виду и да се налазимо у здравственој, економској и политичкој кризи. 

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да разлог зашто нема Владе три месеца након избора зна само један човек - Александар Вучић.

- Тај човек то не жели да подели са нама, грађанима, нити са својим најближим сарадницима. Ја бих волео да је тај човек који зна одговор зашто нема Владе, схватио да су избори које је он организовао 21. јуна били не само нелегитимни него нелегални, да је схватио да тако пише у Уставу Србије, да је његова обавеза била да те изборе распише, односно да они буду завршени до 3. јуна, јер мандат народног посланика и целог скупштинског сазива траје четири године, ни дан више, ни секунд више. Тај датум је истекао 3. јуна, дакле, председник је расписао изборе у противуставно време, према томе, последица таквих избора не може да буде легалан и легитиман парламент, него је парламент октроисан - резултат није изборна воља грађана, него резултат политичке воље председника републике, који је успут и председник СНС, што је исто противуставно - сматра Миливојевић. 

Миливојевић се нада да је Вучићу дошло неко провиђење и да зато "отеже" са Владом.

- Да је то тако ево још два доказа. Он је пре месец дана рекао да ћемо имати ванредне парламентарне изборе највероватније већ за годину и по дана, да ће их спојити са редовним председничким и редовним београдским изборима, објаснио је зашто још не формира Владу јер зна да ће то бити потрошна Влада, а зашто је тако - тако је јер је то последица нелегалних и нелегитимних избора. Да сам ја у праву показује још један детаљ, Србија се у много чему гади да подржи спољну политику Европске уније, али је зато кад је позвана из Брисела подржала декларацију ЕУ о осуди недемократких избора у Белорусији, а то је урадила да се Брисел не би досетио да исту такву декларацију не напише и апропо нелегалних и нелегитимних избора у Србији. И још једна битна ствар је да председник треба да се повуче са места председника странке, Устав каже да председник републике не може да обавља другу јавну функцију - сматра Миливојевић.

"Вучић гради култ личности, порука је да Србија може без Владе и Скупштине док је он на челу" 

- Кад погледам ову турбуленцију након Вашингтона и ово препуцавање са СПС, мислим да се Вучић сад позиционира у односу на Русе и да хоће да СПС-у да што мање, али да их ипак задржи у Влади као сигнал Русима да је Србија и даље посвећена Русији. Са друге стране, на унутрашњем плану, Вучић одуговлачењем дисциплинује фракције унутар СНС, чиме свесно или несвесно гради култ личности, јер су сада све очи упрте у њега, а држава функционише и без Владе. Дакле, порука коју он овим шаље је да Србија може без Владе и Скупштине, све док је он на кормилу - рекао је директор Међународног центра за студије управе у Београду и професор политичких наука на Вебстер Универзитету, политиколог Младен Мрдаљ. 

Руски авиони и „Искандери“ нанели најразорнији удар по терористима у Идлибу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА