Најновије

РУСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Ево како су Амери кренули да руше Лукашенка, образац виђен много пута пре!

Шеф руске обавештајне службе оптужио је Сједињене Државе за подстицање масовних демонстрација против белоруског председника које су ушле у шесту недељу. Демонстранти у Белорусији траже оставку Александра Лукашенка, сматрајући да је његов реизбор намештен и захтевајући крај његове 26-годишње владавине.

Лукашенко (Фото: РИА)

Сједињене Државе и Европска унија критиковале су изборе као неслободне и непоштене и позвале Лукашенка да започне разговоре са опозицијом, што је он одбио.

Сергеј Наришкин, директор руске Спољнообавештајне службе изјавио је данас за руске новинске агенције да су САД финансирале белоруску опозицију и подстакле протесте.

Он је рекао да је то заправо слабо прикривени покушај да се изведе још једна "обојена револуција"  и "и антиуставни пуч чији циљеви и задаци немају ништа заједничко са интересима грађана Белорусије".

Наришкин је додао да према информацијама којима располаже служба "САД играју кључну улогу у тренутном развоју догађаја у Белорусији" и да су издвојиле десетине милиона долара за финансирање белоруских опозиционих група.

Притисак Запада приморао је Лукашенка да настави са учвршивањем веза са Русијом, својим главним спонзором и савезником. Суседне државе имају споразум о унији и одржавају јаке политичке, економске и војне везе.

Руски председник Владимир Путин најавио је у понедељак нови кредит за Белорусију од 1,5 милијарди долара када је угостио Лукашенка у црноморском летовалишту Сочију. Белоруска опозиција осудила је Москву јер је белоруском моћнику понудила финансијски спас, упозоравајући да ће то нарушити будуће везе међу земљама.

Путинов портпарол Дмитриј Песков потврдио је данас да је за Москву Лукашенко легитимно изабрани лидер Белорусије.

Упитан о ставу Кремља о предлогу бивше кандидаткиње за председника, Светлане Тихановске да је опозиција спремна да пружи "безбедносне гаранције" Лукашенку уколико одступи с власти мирним путем, Песков је одговорио да лидеру Белорусије не требају такве гаранције.

"Лукашенко је легитимни председник Белорусије", рекао је Песков током видео конференције за новинаре. "Мислим да му нису потребне никакве безбедносне гаранције у својој земљи." Наришкин је оптужио САД да су узеле Тихановску, која се под притиском власти ;склонила у Литванију после избора, и друге белоруске опозиционе активисте под својим "блиским покровитељством" како би их промовисале као будуће лидере земље.

У покушају да обезбеди подршку Москве, Лукашенко се укључио у сличну реторику, оптужујући Запад да подстиче протесте у покушају да изолује Русију.

Током састанка у Сочију са Путином, он је предложио Русији више заједничких војних вежби како би се супротставио, како тврди, непријатељским плановима НАТО-а.

Руски падобранци распоредили су се ове недеље у Белорусију ради вежбе која ће трајати до 25. септембра у близини Бреста, на граници с Пољском.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу допутовао је јуче у Белорусију на разговоре о продубљавању војне сарадње.

Вучићев режим ускоро купује Гејтсову вакцину за Србе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА