Најновије

ДРЕЦУН УПОЗОРАВА: Приштина жели да нас изигра, њихова тактика иде у два правца!

Милован Дрецун је у Јутарњем програму говорио о јучерашњим разговорима у Бриселу и истакао да Приштина не жели да разговара о ЗСО. Сматра и да специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак попушта под притиском Приштине и покушава да иде неким другим путем који неће довести до постизање споразума.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

У припреми разговора Београда и Приштине, како је подсетио, договорено је да се иде на два колосека – да се разговара о ономе што није реализовано, пре свега о ЗСО, а да се на другом колосеку разговара о економској сарадњи, питању несталих и расељених.

Дрецун каже да Приштина жели да гурне ЗСО у страну, да се постигне назови договор о та три питања и каже да је постигнут свеобухватни споразум о нормализацији и да онда само треба да се разговара о међусобном признавању.

- Српска делегација је повукла добар потез којим је предупредила ту политичку игру и рекла – ту мора да се постигне договор о ЗСО и да се договоримо прецизно када ће Заједница бити формирана, иначе нема напретка - истакао је.

Подсетио је да је после првог Бриселског споразума направљен споразум о Заједници српских општина, чиме су дефинисани детаљи како ће изгледати оквир, циљеви и њена организациона структура.

Такође, предвиђена је и њена посебна правна природа и да ће косовска влада усвојити директно примењиву уредбу и да се неће расправљати на уставном суду, него ће влада донети уредбу којем ће само увести ЗСО у правни поредак.

"Тактика Приштине иде у два правца"

Објашњава да тактика Приштине иде у два правца.

- Једно је да кажу да то није у складу са уставом, иако су прихватили споразум. С друге стране, Тачи уводи у причу паралелу са Републиком Српском. Заједница српских општина није замишљена да буде друга Република Српска, већ као као недостајући механизам за опстанак српског народа и његов развој - навео је Дрецун.

Истиче да та заједница не би била потребна да су Срби били грађани равноправни са Албанцима.

Чудно је што Лајчак прихвата ту игру Приштине, указује Дрецун и додаје да је Лајчак експонент немачке политике.

- Приштина жели да нас изигра и да ову ситуацију искористи да би створила слику и да би наметнула став по којем може да се разговора само о међусобном признавању - каже Дрецун.

Како су дојучерашњи руски националисти почели да се боре у пуку ''Азов''! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА