Најновије

КИМ ПОЛАКО ГУБИ ЖИВЦЕ: Вођа Северне Кореје спреман да употреби пројектиле, открио рупу у америчкој стратегији (ВИДЕО)

Сједињене Државе на први знак да је његова земља била нападнута, упозорио је стручњак за Северну Кореју.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

А врховни вођа би такође држао своје ИЦБМ (Интерконтиненталне балистичке пројектиле) великог домета у резерви за употребу против циљева у САД, рекао је Анкит Панда.

Панда износи своју шокантну тврдњу у својој новој књизи Ким Џонг-ун и бомба - опстанак и одвраћање у Северној Кореји, у којој разматра историју нуклеарног ракетног програма државе пустињак, покушаје денуклеаризације Корејског полуострва и изгледи за будући сукоб. Ким је 2017. изазвао светску узбуну серијом ракетних испитивања која су резултирала изјавом да је „коначно схватио велики историјски узрок комплетирања државних нуклеарних снага“.

Много је направљено од његовог непрекидног препирања са америчким председником Доналдом Трампом, који га је означио као "Мали ракетни човек", а Ким се супротставио тако што је америчког председника описао као "ментално поремећеног глупана".

Неко време се чинило као да се свет налази на ивици потенцијално катастрофалног сукоба, не само најмање када је случајно објављено упозорење за балистичку ракету путем система за узбуну у ванредним ситуацијама и комерцијалног система за узбуну на Хавајима, а као резултат тога огласиле су се сирене.

Иако се од тада чини да се ситуација донекле смирила, Панда, Стантон сарадник у Програму нуклеарне политике Карнеги задужбине за међународни мир, рекао је да би било глупо закључити да се претња повукла, с обзиром на реалност Кимовог безобзирног плана борбе.

Панда је рекао: „Северна Кореја је прилично експлицитно сигнализирала да задржава право да прво користи своје нуклеарно оружје да би деградирала способност Сједињених Држава, Јужне Кореје и Јапана да изврше инвазију на своју територију".

„Пјонгјанг је проучавао начин на који се Сједињене Државе воде експедиционе ратове, далеко од куће, и сазнао је да су ове операције подложне поремећајима ако се униште критична логистика, чворови снабдевања и војне базе".

"Нити би Ким тамо повукао црту", рекао је Панда.

Објаснио је: „Да би одвратила даљу акцију против ње након прве употребе нуклеарног оружја, Северна Кореја вероватно намерава да задржи своје балистичке ракете интерконтиненталног домета - оне способне да нападну америчку домовину - у резерви".

„Будући да би америчка домовина остала рањива на нуклеарни осветољубиви напад, Северна Кореја би могла израчунати да би амерички председник тада могао бити присиљен на капитулацију".

„Наравно, постоји неколико ризика и замки за ову стратегију и њена примена зависи од неколико фактора, укључујући поузданост севернокорејских нуклеарних ракета и наоружања, робусност њеног нуклеарног командовања и контроле и способност да правилно сагледа претконфликт развоја".

„Али опште контуре њене нуклеарне стратегије оријентисане су око ових идеја.

Књига Панде нуди застрашујућу детаљну анализу Кимове непромишљене стратегије.

Поред премијерке Ане Брнабић, у Немањиној 11 биће и пет министарки, једно име изненадило. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ Express.co.uk
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА