Најновије

РАЂА СЕ НОВА НУКЛЕАРНА СИЛА НА ИСТОКУ! Поверљиви кинески извештај изазвао страх на Западу

Поверљиви кинески извештај открива да Саудијска Арабија има довољно руде уранијума од које може да направи нуклеарну гориво. То је изазвало страх на западу да би Ријад могао да крене у производњу нуклеарне бомбе уз помоћ Кине.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Извештај су сачинили кинески геолози, који влади у Ријаду помажу у мапирању  резерве уранијума у складу са договором о нуклеарној кооперацији две земље, пише лондонски „Гардијан“, који тврди како је имао увид у тај извештај.

Према том извештају, Саудијска Арабија може да рачуна на 90.000 тона уранијума из три највећа налазишта у земљи.

Саудијска Арабија већ неколико година најављује могућност увођења нуклеарне енергије, али експерти тврде да би то могло да доведе и до стварања нуклеарног оружја.

„Уколико су тачне тврдње о резервама уранијума у Саудијској Арабији, оне би могле да буду довољне за неколико нуклеарних електрана“, казао је Кип Џефри, професор рударства на Универзитету Екситер.

Домаће резерве уранијума обезбеђују држави могућност да не зависи од његовог увоза, те самим тим и могућност развоја оружја, наводи лондонски лист.

„Ако разматрате развој нуклеарног оружја, што вам је независнији нуклеарни програм, тим боље. У неким случајевима, страни добављачи уранијума могу да захтевају његову примену искључиво у мирнодопске сврхе. Али ако имате свој уранијум, не морате о томе да бринете“, каже Марк Хибс, истраживач нуклеарног програма Карнегијеве фондације.

Брус Ридел, стручњак Брукинг института, сматра да ужурбана потрага за домаћим резервама уранијума у Саудијској Арабији може да укаже на жељу за развојем нуклеарних постројења не само у мирнодопске сврхе.

Могућност да Саудијска Арабија развије нуклеарно оружје подстакнута је изјавом принца Мохамеда Бин Салмана, који је 2018. године рекао да ће, уколико њихов ривал Иран развије нуклеарну бомбу, „то учинити и Саудијска Арабија најбрже што може“.

Међународна агенција за нуклеарну енергију саопштила је недавно да разговара са Саудијском Арабијом у вези са мониторингом њиховог нуклеарног програма, те да Ријад до сада није пристао на контролу која би потврдила да се тај програм користи искључиво у мирнодопске сврхе.

Како тврди Марк Хибс, Пекинг је заинтересован да помогне Саудијској Арабији, иако је та земља кључни амерички савезник у региону, како би нашла новог купца за своје нуклеарне електране, али и потенцијалну земљу из које би увозила уранијум.

Саудијски званичници негирали су да је истраживање уранијума у вези са развојем нуклеарног оружја и тврде како се ради о стратегији диверсификације економије, како не би зависила само од нафте.

Шта спречава САД да покушају да задају кобни ударац Русији прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА