Најновије

ХРВАТСКА ДОБИЈА ПОЛОВНЕ АВИОНЕ? Америчка компанија дала понуду

Хрватска је од једне приватне америчке фирме добила пунуду за испоруку половних надзвучних авиона Ф-16, што је нови моменат у вишегодишњим напорима ове суседне земље да сачува ловачку авијацију.

F-16 (Фото: Јутјуб)

Како је објавио хрватски сајт „Обрис”, специјализован за безбедносну тематику, компанија „Проаеронаутикс”, коју воде бивши припадници америчке војске и ваздухопловства, понудила је 12 авиона Ф-16, десет једноседа и два двоседа који би се могли модернизовати.

Ова фирма понуду је упутила председнику Зорану Милановићу, премијеру Андреју Пленковићу и на још неколико адреса. Остаје да се види да ли ће ова понуда заинтересовати Хрватску која је већ покушала да набави половне Ф-16 али од Израела, од чега се одустало због противљења САД, произвођача ових авиона.

Заправо, још увек није одлучено да ли ће се набављати нови или половни авиони, а камоли који модел – осим Ф-16 у игри су и „јурофајтер”, шведски „грипен” и француски „рафал”.

Амерички Ф-16 је чест избор источноевропских чланица НАТО-а, користе га Пољска и Румунија, а за овај модел определила се и Бугарска.  

Хрватска је пред избором – да ли ће и даље имати своју ловачку авијацију, или ће то препустити НАТО-у, да јој небо чувају моћне авијације из комшилука као што је то случај са Словенијом, Црном Гором, Албанијом, Северном Македонијом или балтичким државама (Литванија, Летонија и Естонија).

Србија је такође била суочена са опстанком своје ловачке авијације, али је овај проблем решен захваљујући донацији Русије – поклону шест ловачких авиона „миг 29”.

Уз четири наслеђена из времена СФРЈ, Војска Србије увелико користи ескадрилу од десет авиона овог типа који се истовремено и модернизују.

Белорусија је Србији поклонила четири „мига 29”, који су прешли у наше власништво а после ремонта у Белорусији биће предати РВ и ПВО, очекује се да ће то бити почетком следеће године.

Занимљиво да и неке државе Алијансе, као што су Пољска и Бугарска, и даље користе „мигове 29”. Пољаци су баш „миговима 29” пратили амерички бомбардер Б-52 који је ових дана у оквиру вежбе надлетео државе чланица НАТО-а у Европи, а Хрвати својим „миговима 21” које упорно, али до сада неуспешно, покушавају да замене модернијим ловачким авионима.

Како је руска ПВО реаговала против Израела у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА