Најновије

САД забрањују руску вакцину против короне ради промоције сопствене

Док су Сједињене Државе најављивале санкције против руске лабораторије која је произвела прву вакцину против ковид-19, Венецуела је одлучила да започне производњу истог серума. Откривамо, да ли руској вакцини „Спутњик 5“ прети забрана у свету?

Илустрација (Фото: pixabay. com/ Правда)

После Другог светског рата за маске и респираторе, вакцине су сада главна мета изрицањем екстериторијалних санкција. Америчко Министарство трговине је 26. августа најавило увођење нових санкција, овог пута против пет руских истраживачких института, укључујући Министарство одбране, које је учествовало у развоју вакцине „Спутњик 5“.

Руску вакцину је Владимир Путин објавио 11. августа, што је обрадовало многе људе. Америчка администрација изразила је сумњу да је 48. Централни истраживачки институт у московском региону радио на развоју хемијског и биолошког оружја, те је због тога стављен на санкциони списак Министарства трговине. У јуну је ова лабораторија допринела испитивању токсичности, сигурности, имуногености и ефикасности вакцине Спутник 5.

Иако је неколико земаља изразило намеру да набави руску вакцину, а Венецуела чак жели да је произведе у својој земљи, многи западни званичници су лансирање вакцине примили са скептицизмом. СЗО (Светска здравствена организација) позвала је на опрез, напомињући да одобравање вакцина захтева ригорозне процедуре. Међутим, већ 21. августа, генерални директор Руског фонда за директна улагања рекао је да је приметио „значајну промену тона од стране СЗО“, која, како је рекао, у почетку није имала све информације.

У међувремену, Сједињене Државе су одмах одбиле сваку могућност куповине руске вакцине, а уреда Беле куће Mark Meadows рекао је за Политико: „Нећемо прихватити инострано тестирање из Русије“. 

Доналд Трамп је тако 28. августа обећао да ће победити вакцину ковид-19 ове године када ће „стотине милиона доза америчке вакцине бити брзо доступне“. Према СЗО, пет вакцина (три западњачке и две кинеске) налази се у фази 3, најнапреднијој фази, која се састоји од тестирања односа користи и ризика на хиљаде људи. Међународно тело верује да је руска вакцина још увек у фази 1, док Москва каже да је 12. августа ушла у фазу 3.

Philippe Moreau-Defarges, бивши дипломата и аутор Светске историје мира (ур. Odile Jacob), верује да ће онај ко победи у овој „трци вакцина“ стећи „страшни међународни престиж“.

Америчке санкције за промоцију америчке велике фармације? Марију Захарову, портпаролку руског Министарства спољних послова, дирнуле су следеће мере:

„Оно што нас пре свега љути је чињеница да су санкције усмерене на истраживаче и стручњаке који су последњих месеци неуморно радили на развоју руске вакцине против ковид-19.

Чини се да је циљ Вашингтона да фаворизује америчке компаније. Инструментализацију је потврдио адвокат  Olivier de Maison Rouge, специјалиста за економску интелигенцију и ауторска права:

„У економском смо рату где су на почетку америчка администрација и председник размишљали о куповини вакцина произведених у иностранству. Данас се не бира ниједан лек, али се забране увоза уводе уз помоћ Министарства трговине, како би се дало потребно време сопственим лабораторијама за развој конкурентне вакцине. “

Иако су многе земље на мети америчких санкција - почев од Русије - питање које поставља геополитичар Moreau Desfarges гласи: „Да ли су ове санкције екстериторијалне или ће се примењивати само на територији САД“ или ће то бити оно што је Вашингтон применио последњих година , тј. „екстериторијалност?“

У вези са санкцијама које погађају руску лабораторију, амерички државни медиј Радио Слободна Европа такође изричито наводи да се мере односе на све америчке компаније које желе да послују са компанијама у Русији или негде другде.

Санкције примењиване по вољи америчке правде

Да ли ће Сједињене Државе казнити државе или компаније које купују руске вакцине? Француски примери су предузећа Alstom, BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale  који су недавно платили бајне казне Сједињеним Државама. Olivier de Maison Rouge  упозорава да Сједињене Државе „инструментализују своје право на своју искључиву корист узнемиравањем страних компанија у контексту економског рата. Ово је однос слабог и јаког:

„Американци обично тумаче текстове у своју корист, понекад територијалним везама, колико год они били слаби, у доларима или користећи поруке и е-маилове које им достављају америчке службе.

То би европске компаније могло ставити у њихов видокруг, па према томе и санкционисано, „или морају да оправдају неко своје понашање у вези са овом забраном“. Купци ове вакцине мораће да предузму мере предострожности купујући или мењајући валуте које се ни у једном тренутку неће заменити за доларе, а такође неће имати грану са ујаком Семом.

Иако спор, свет се полако одваја од хегемоније Сједињених Држава. Неки то називају дедоларизацијом. Сједињене Државе ће желети да наставе да играју главну улогу светског полицајца кажњавањем руске лабораторије, што је на неки начин јадна игра која нема светлост будућности.

Почело распоређивање додатних Су-35 авиона у упориште против џихадиста! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА