Најновије

ДАН КОЈИ ХРВАТИ ПО ЗЛУ ПАМТЕ: Откривено како су Срби за једно поподне убили 49 усташких специјалаца након "Олује"

Пресецање усташке акције "Уна" 1995. која се одиграла на данашњи дан, једна је од најинтригантнијих и једна од најуспешинијих акција Војске Републике Српске.

Операција Уна (Фото: Јутјуб)

Хрвати су дан пре добили команду за пуно борбену готовост и у чамцима дошли до Хрватске Дубице. Убијено је у окршају 49 хрватских војника, од тога 26 припадника специјалне бригаде.

"Моји саборци су падали као покошени"
- Дан прије акције добили смо заповијед за пуну борбену спремност и пријам борбене заповиједи. Био сам у првом чамцу који је нас је пребацивао у Хрватску Дубицу, а вратио се са посљедњим… Топништво је непрекидно ударало по нашим снагама, но прави проблеми почели су када смо прешли ријеку и ушли 300 метара у дубину и око километар у ширину предграђа Х. Дубице. Било је страшно… Испред нас је била чистина, а моји суборци су почели падати као покошени. Од метка их је одмах погинуло осам… У брдима смо чули надолазеће тенкове и довлачење тешког наоружања, а ми смо имали свега неколико ракета. Надали смо се некој помоћи, но онда смо добили заповијед за повлачењем. Тада је тешко настрадала и Невенка Топалушић која је с нама била раме уз раме. Укрцали смо рањене у чамац и вратили се поражени - каже Ненад Бужанић.

Тог дана гинули су хрватске "елитне" јединице. Њихови саборци, као једини сведоци крвавог догађаја а једнако тако и историчари којима је акција Уна ‘95 све занимљивија. Хрвати ове губитке сматрају једном од највећих штета која им је нанета у њиховој краткој историји.

Брзоплето су кренули, понети геноцидним актом тзв "Олуја", мислећи да их ништа не може зауставити. Е па били су заустављени. 

- Ова акција требала се догодити још тијеком Олује, када смо ми били надмоћни и организирани, а Срби у паничном бијегу. Ових мјесец и нешто дана, дало им је времена да се консолидирају и направе обрамбени план. Осим тога, више се војних аспеката није ускладило. Једно од најгорих рјешења је прелазак набујале ријеке чамцима. То је најтежи облик извођења борбених дјеловања и не знам зашто су је форсирали. Наши момци су легално прешли границу како би извршили споразум Алије Изетбеговића и Фрање Туђмана по којем се имало право процијенити угрожава ли се РХ са територија БиХ. Међутим, уз све губитке, наша је војска чекала заповиједи о даљњем напредовању. Није им пало напамет икакво повлачење. Ипак, заповијед је дошла… Није никаква тајна да је заповијед дошла од самог САД-а који је процијенио да би, након што је Србија примила силне избјеглице из Олује, сада могла примити и око 300.000 избјеглих Срба из БиХ. САД је закључио да би једино повлачење Хрватске војске могло спријечити каос у Србији, а није се Хрватској либио запријетити и НАТО нападима - рекао је суговорник који већ годинама покушава доћи до истине о једном од највећих пораза Хрвата икада.

Војска кренула у муњевите ваздушне нападе на положаје непријатеља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА