Најновије

НОВА СКАНДАЛОЗНА ПРОВОКАЦИЈА: Албански историчар тврди - цареви Душан и Лазар српска измишљотина!

Најновији скандал и провокацију у вези тзв. Косова упутио је историчар и писац Јусуф Буџови који је оценио да је историја Косова и Албаније у уџбеницима скандалозна, говорећи о наводном утицају неистина српских историчара на историју Албаније, пише Газета Експрес.

Споменик кнезу Лазару (Фото: Јутјуб)

Буџови је, гостујући у програму РТВ Дукађини, оптужио тзв. Косово и Албанију за уметање историјских лажи у уџбенике.

“Данас је веома велики проблем јер је албанска историографија прихватила ово питање, ову њихову лаж, ја говорим о институционалној историји и историји Косова, а свуда се каже цар Душан, цар Лазар, средњовековна српска краљевина и укључили су то у уџбенике…Ова лаж се наставља, и сада је то укључено у истографију Косова и Албаније, у уџбенике и то је врло скандалозно и продаје се ова српска лаж као историјска истина, а није истина “, изјавио је Буџови.

Он је окривио тзв. косовску академију и албанску академију наука тврдећи да их “политичке привилегије” наводе да ћуте пред, како је рекао, овим неистинама и историјском штетом.

Направили су књиге, направили наслове, неки од њих су, нажалост, ушли у службе политике и врло су добро приливеговани материјално и добили су званичне функције, оцењује овај историчар и писац.

“Ако би се прихватило овако нешто, многе њихове књиге морале би бити обезвређене, а многи уџбеници преправљени”, сматра Буџови.

Буџови је затражио заједнички научни став академија тзв. Косова и Албаније где би се решавале ове теме и прихватале чињенице за које, како наводи, историја зна.

Буџови је открио чињенице и студије о тим тврдњама у својој најновијој књизи “Дарданија – антика, средњи век” која ће ускоро бити објављена на енглеском језику, пише Газета Експрес, а преноси Косово онлајн.

Војска кренула у муњевите ваздушне нападе на положаје непријатеља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА