Најновије

OДБРАЊЕНА ПРЕДСЕДНИЧКА РЕЗИДЕНЦИЈА: Полиција пуцањем из оружја растеривала демонстранте у Минску (ВИДЕО)

У Минску је завршен још један неодобрени протест белоруске опозиције.

Минск (Фото: Звитер видео)

Након што припадници специјалних снага полиције нису дозволили да колона демонстраната дође до Авеније независности и блокирали саобраћај до ње, демонстранти су почели да се разилазе и одлазе у великим групама. Јављено је да је у једном случају полиција пуцала у ваздух како би зауставила насилнике.

Припадници полиције после тога су уклонили ограде на авенији, а саобраћај је поново успостављен. Затим је велика колона припадника безбедносних снага кренула у своју базу.

Оклопни транспортери који су чували резиденцију председника Белорусије такође су кренули према северу престонице.

Раније се велики број демонстраната приближио снагама безбедности на подручју Авеније независности. Према проценама дописника Спутњика, било је неколико десетина хиљада демонстраната. 

Протест је трајао више од пет сати. Окупљени су неколико пута мењали маршруту, јер је полиција блокирала све прилазе председничкој резиденцији и Авенији независности.

Током вечерашње акције, приведено је неколико демонстраната.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Више од 60.000 добровољаца за руску вакцину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА