Најновије

ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА ШТИТИ ОД КОРОНЕ: Доктор Тиодоровић изнео најновије откриће

Ко год се буде вакцинисао против сезонског грипа имаће мање шансе да добије вирус корона или ће га преболети у блажој форми. Не зато што ова вакцина ствара антитела против корона вируса, већ стога што у великој мери ојачава имунитет и омогућава организму да се лакше избори са инфекцијом, објашњавају стручњаци.

Др Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Члан кризног штаба др Бранислав Тиодоровић истиче да је вакцинисање против грипа од велике важности, пре свега, да би се избегао судар са вирусом корона, што се десило у Италији у марту.

Тиодоровић је нагласио да се припрема вакцинација против грипа најосетљивијег дела становништва, као што су хронични болесници, старији, особе код којих је пао имунитет, породиље, труднице, деца са обољењима која могу да изазову пад имунитета.

Доктор из Ниша први је предложио да се са вакцинацијом почне 1. октобра, знатно раније него претходних година (шпиц сезоне грипа код нас је од јануара до марта). Тај предлог је усвојен и већ за десетак дана креће се са вакцинацијом.

Тиодоровић објашњава да не постоји вакцина која 100 одсто штити, али да би било добро да се против грипа вакцинише што више људи.

- Да се разумемо, не постоји вакцина која 100 одсто штити, али код људи који имају нарушен имунини систем, с хроничним обољењима, та вакцина ће много значити за блажу клиничку слику. А код старих и болесних та вакцина може значити превенцију од смрти - појаснио је Тиодоровић.

Имунолог Срђа Јанковић, Тиодоровићев колега из кризног штаба, описује и шта се дешавало на јужној хемисфери, где је грип ове године, иако му је сезона била у јеку, практично искорењен. Разлог за то је, како објашњава, што су строге мере превенције због корона вируса попут ношења маски и држања дистанце допринеле да се преношење сезонског грипа сведе на минимум.

Најважнија питања о вакцинацији

1. Колико ћемо вакцина набавити?

Држава ће набавити 500.000 вакцина, што је 35 одсто више него ранијих година. Део вакцине биће домаће производње ("Торлак"), док ћемо већи део увести. За децу старости од шест месеци до три године биће набављена вакцина фармацеутске куће "Санофи", а за одрасле вакцина компаније "Абот биолоџикалс".

2. Када почиње вакцинација?

Вакцинација почиње 1. октобра у домовима здравља.

3. У којој мери штите од грипа и дали помажу против вируса корона?

Важно је разбити мит да вакцина штити 100 одсто. Истина је заправо да су вакцине против грипа у просеку од 50 до 70 одсто ефикасне у спречавању инфекције главним сојевима вируса грипа. Ипак, и ако вакцинисана особа добије грип, он ће се највероватније испољити са лакшим симптомима. Информације да се антитела на корона вирус могу позитивно тестирати и код особа које нису прележале корону јесу неистините. Наиме, људски одбрамбени систем, кад је изложен патогенима, ствара Б и Т ћелије. Б имуне ћелије производе антитела, која неутралишу микробе, док Т - ћелије уништавају друге имуне ћелије. Код пацијената који су прележали неку слабију врсту корона вируса у чак 67 одсто стварају се Т - ћелије, ко је ће препознати и САРС-КОВ-2.

4. Која је процедура, колико ће коштати, да ли може да се вакцинише код приватника?

Имунизација је бесплатна за особе које припадају ризичним групама и здравствене раднике. Вакцинација уз наплату ће се спроводити у заводима за јавно здравље. Процедура налаже да се пацијент прво јави изабраном лекару, који га упућује на вакцинацију. Приватне клинике још увек немају информацију када ће добити вакцине и колико ће оне коштати.

5. Коме се препоручује вакцина?

Особама старијим од 65 година, одраслима, деци са хроничним, срчаним, плућним и бубрежним болестима, оболелима од шећерне болести, гојазним људима, трудницама, особама са радним местима са повећаним ризиком (просветни радници, здравствени радници, банкарски и поштански шалтерски службеници, пословни људи, а посебно они који често путују), особама које живе у колективном смештају. Према епидемиолошким ризицима, препорука је да се обавезно вакцинишу здравствени радници, лица запослена у јавним службама, која су по природи посла често у контакту са људима, особе које негују старије и хроничне болеснике, посебно у социјалним установама и сви старији од 65 година.

Једини српски пријатељ на западу спречио НАТО да још 1992. бомбардује нашу земљу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА