Најновије

ТРАМП СТАО У ОДБРАНУ ДРЖАВЕ: Федералним снагама наређено да покрену операцију "Леџенд"! Ово су циљеви те мисије

Председник САД Доналд Трамп најавио је да ће послати федералне агенте у Чикаго и Албукерки, градове које воде демокртате, како би се изборили са насиљем и криминалом. Ова Трампова одлука донета у склопу кампање "ред и закон", неколико месеци пред председничке изборе.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Амерички председник је на конференцији за новинаре са секретаром за правосуђе Вилијемом Баром открио да ће проширити операцију "Леџенд" и да ће федерални агенти бити распоређени и у другим градовима, пошто су већ били у Портланду.

- Најављујем да ће већи број федералних агената бити послат у градове погођене насиљем и криминалом. Ово крвопролиће мора да се заврши - рекао је Трамп.

Трампов план подразумева слање федералних агената да помажу локалној полицији у оним градовима у којима је секретаријат за правосуђе констатовао "повећан степен насиља и криминала".

С друге стране група од 15 градоначелника великих америчких градова позвала је федералну владу да моментално повуче своје снаге и "пристане да више унилатерално не распоређује службенике федералне полиције у америчке градове".

Градоначелници су секретару за правосуђе Вилијему Бару и вршиоцу дужности секретара за унутрашњу безбедност Чаду Волфу у отвореном писму поручили да су једностране одлуке федералне владе да пошаље снаге у америчке градове "без преседана" и да "крше фундаменталну уставну заштиту".

Међу потписницима су градоначелница главног града Вашингтона Мјуриел Баузер, градоначелник Лос Анђелеса Ерик Гарсети, градоначелнице Атланте Киша Ленс Ботомс, градоначелник Чикага Лори Лајтфут и градоначелник Портланда Тед Вилер.

Наводи се да је интервенција федералних агената у Орегону могући је узрок уставне кризе. У центру пажње у вези са овим проблемом је управо Портланд, главни град државе Орегон, у којем су федералне снаге распоређене од почетка јула.

Од тада, мањи протест због полицијске бруталности и расне неправде прерастао је у нешто много озбиљније, дошло је до сукоба између демонстраната и федералних службеника, уз оптужбе да су федералне снаге користиле силу одвозећи људе у необележеним аутомобилима - без разлога.

Федерални званичници бранили су одлуку о распоређивању снага као неопходну, тврдећи да локални лидери и органи реда нису успели да зауставе вандализам и насиље против федералних чувара испед зграде федералног суда у Портланду.

- Морамо да нађемо мирно решење. На крају дана, морали смо да заштитимо федерално власништво и органе реда - рекао је в. д. секретара за унутрашњу безбедност Чад Волф на конференцији за новинаре у уторак.

Државни тужилац Орегона није успео у неколико својих тужби којима се противио распоређивању и употреби федералних снага.

Градоначелници у писму наводе да је слање федералних снага у Портланд само довело до ескалације ситуације тамо и "повећало ризик од насиља и против цивила, и против локалних снага реда".

- Убиство Џорџа Флојда у Минеаполису изазвало је побуну широм земље и обрачуне. Милиони су се придружили протестима и изразили своје уставно право. Већина демонстрација била је мирна и имале су циљ унапредјење наших заједница. Чак ни тамо где то није био случај, и даље нема оправдања за употребу федералних снага - написали су градоначелници Бару и Волфу.

Успротивили су се оном што су назвали отвореним занемаривањем локалних стандарда да службеници морају да се идентификују, носе камере на телу и да су њихове активности под надзором.

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио рекао је на брифингу за новинаре у уторак да кад Трамп шаље федералне снаге тамо "може само да створи више пролема" и да би град могао одмах да предузме правне кораке како би то спречио.

- Оно што се догодило у Портланду је лакрдија. Буквално је федерална влада дошла и ситуацију којом су се бавиле локалне власти учинила гором - рекао је Де Блазио.

Лиајтфут је рекла у уторак да Трампова администрација шаље агенте FBI, DEA и Бироа за алкохол, дуван, ватрено оружје и експлозиве који су радили као део постојеће срадње између федералних власти и власти Чикага.

Додала је да Чикаго поздравља "право партнерство", али да ће бити спреман да оспори сваку акцију којом би се прекорачила сарадња са градом.

- Јер нажалост, не можемо да пустимо да ишта прође Трампову администрацију. Надам се да неће бити довољно будаласати да доведу ту врсту бесмисла у Чикаго. Али, такође нисам наивна и ми ћемо бити марљиви, и бићемо спремни, а ако треба да га зауставимо, идемо - додала је.

Федерална влада послала је око 100 припадника снага реда у Канас Сити раније овог месеца, како би израдили са локалним властима споразум о одговору на смртоносно насиље раније ове године.

Амерички ратни авион пробио ваздушни простор Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: glasamerike.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА