Најновије

ОРБАНОВА "ОБЈАВА РАТА" ЗАПАДУ! Жали се на Сороша и његове људе!

Мађарски премијер Виктор Орбан објавио је есеј у којем се жали на "перверзије Запада", заклиње на борбу против ЕУ, шири теорије завере и даје подршку Трампу у његовој изборној кампањи.

Виктор Орбан је због пандемије корона вируса ове године морао да се опрости од велике позорнице. И уместо да свој основни политички програм представи у Баијле Тушнаду, у румунској Трансилванији, где се сваке године одржава летњи универзитет, Орбан га је објавио у дневном листу "Мађар Немзет“, блиском влади у Будимпешти, пишу немачки медији.

У свом есеју он јасно одбацује либерални Запад: "Запад је са гледишта централне Европе изгубио на атрактивности“, пише Орбан. Сматра да нема компатибилности између животних модела либералног, ка свету отвореног Запада и хришћанско-конзервативног Истока. Политичко зближавање два табора, попут оног у Аустрији – хришћанско-конзервативног блока и Зелених – он означава као "перверзију".

Орбан објашњава да ће различити погледи на свет све више поделити Европску унију и у погледу економске политике. Он жели да се са својим савезницима из региона усредсреди на конкурентност Европске уније. Већина у Бриселу омета тај курс, јер између осталог „до апсурда“ следе климатске циљеве и теже мултикултуралном друштву.

Мађарски премијер сматра и да је образовна политика Запада неспојива с образовном политиком хришћанско-конзервативних држава: "Циљ нашег образовања је да наша деца могу да постану патриоте и преносе нашу традицију". Школе би требало да потврде онај сексуални идентитет детета "који му је Створитељ дао рођењем", а младе треба заштитити од "џендер-идеологије" и "хомосекусалне пропаганде".

Орбан заоштрава тон и шири теорије завере

Орбан и његова странка Фидес већ годинама пропагирају да су европски конзервативци издали идеале хришћанске Европе. Он увек изнова све то поткрепљује истим теоријама завере. И у свом новом есеју тврди како европске институције служе "Џорџу Сорошу и његовим људима“, а не грађанима Европе.

Тај амерички милијардер заједно са "бриселским елитама", међународним медијима“ и "невладиним организацијама прерушеним у организације цивилног друштва", ради на уништавању националних држава и хришћанско-конзервативних влада. Орбан такође прибегава теорији о "размени становништва", омиљеној у десничарским круговима – наиме, "глобалне елите" желе да убрзавањем миграција постигну "отворена етнички мешовита друштва".

Последњих недеља Орбан је заоштрио тон према својим противницима. Можда би то могло да се повеже с тим што је број заражених у Мађарској драматично порастао.

- Орбан се ужасно плаши да ће због пандемије ковида 19 и економске кризе изгубити на популарности. Због тога је последњих месеци ограничио и слободу штампе, себи обезбедио посебна овлашћења и срезао финансије опозицији - каже за ДW Петро Креко, политички аналитичар из будимпештанском труста мозгова „Политицал цапитал“.

Требало би такође напоменути да су поједини посланички клубови у Европском парламенту најавили да ће нови буџет ЕУ, укључујући и милијарде помоћи, усвојити само ако буду повезани с поштовањем критеријума правне државе. Орбан је то у свом есеју назвао "уценом" и најавио да у том случају неће гласати за буџет. Политиколог Креко Орбанову најаву вета у сваком случају сматра невероватном. Орбан зависи од брзе помоћи ЕУ, сматра Креко. При том се мађарски премијер, насупрот својим претњама, показао као прилично кооперативан.

У сваком случају, однос Мађарске према Унији дугорочно је оштећен. Орбанова странка Фидес је 2019. суспендована из Европске народне странке (ЕПП). Могуће искључење је више пута било на дневном реду, али је почетком септембра, због пандемије короне, поново одложено.

Подршка Трампу

Због тога Орбан тражи савезнике с друге стране Атлантика. Као први шеф владе неке земље Европске уније, он у свом есеју објављује подршку Трамповом реизбору на место председника САД на изборима у новембру. Мађарска одбацује "морални империјализам" америчких демократа.

Чини се да су односи између Вашингтона и Будимпеште, упркос Орбановом приближавању Русији и Кини, бољи него икад. Тако је Трампова администрација на потписивање споразума између Израела и Уједињених Арапских Емирата и Бахреина у Белој кући позвала у Петера Сијарта, као јединог министра спољних послова ЕУ. У наставку церемоније прошлог уторка Сијарто је чак Трампа предложио за Нобелову награду за мир.

Орбан и Трамп нису слични само реторички и политички, они су потребни један другом, сматра Петер Креко. „Унутар ЕУ нема баш много оних који Трампа отворено подржавају. А Орбан то чини“, наглашава Креко.

То важи и обрунто. Креко сматра да би Орбаново приближавање Русији и Кини дугорочно могло да снажно оптерети везу с Трампом. У погледу мађарске спољне политике, Креко говори о „опасној и крхкој равнотежи“. Орбанова објава рата Западу могла би да буде аутогол – чак и ако Доналд Трамп победи на изборима у новембру.

Путин предложен за Нобелову награду за мир! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА