Најновије

САД И УКРАЈИНА НЕ ПРИЗНАЈУ ЛУКАШЕНКА ЗА ПРЕДСЕДНИКА: Он није законито изабрани лидер Белорусије

Александар Лукашенко је у среду ступио на дужност председника Белорусије на изненадној инаугурацији, али већ су се јавиле прве земље које га не признају за легитимно изабраног лидера те земље.

Лукашенко (Фото: kremlin.ru)

"Инаугурација Александра Лукашенка не значи да је признат за законитог председника Белорусије", написао је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба на Твитеру.

„Украјина се никада ни на који начин није мешала у унутрашње ствари Белорусије и увек ц́е подржавати белоруски народ. С обзиром на ток предизборне кампање у Белорусији и догађаје који су уследили након тога, данашња 'инаугурација' Лукашенка не значи да је признат за легитимног лидера Белорусије“, написао је Кулеба.

Слично мисле и САД.

„Избори који су одржани 9. августа нису били ни слободни ни поштени. Објављени резултати су измишљени и нису одражавали легитимитет. Сједињене Америчке Државе не могу сматрати Александра Лукашенка законито изабраним лидером земље“, рекао је представник Стејт департмента.

Подсетимо, у Белорусији су 9. августа одржани председнички избори, након којих су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Огласио се др Кон о ванредном стању и могућем пооштравању мера. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА