Најновије

ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ ЈОШ НА СТАКЛЕНИМ НОГАМА! Кривокапић изјавом узбуркао јавност! Аналитичари тврде да је ово кључно!

Нова влада Црне Горе предвођена мандатаром Здравком Кривокапићем требало би да релаксира односе са Србијом иако ће много тога зависити и од интерперсоналних односа званичника Подгорице и Београда, оцењују аналитичари.

Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

Кривокапића за мандатара подржао је потписом 41 посланик коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" и на тај начин постало је и дефинитивно јасно да ће после 30 година Црна Гора добити владу у којој неће учествовати ДПС Мила Ђукановића. То је, практично, потврђено и у самој Скупштини пошто је за председника парламента изабран лидер листе "Мир је наша нација" Алекса Бечић за кога су поред посланика три победничке коалиције гласали и представници Бошњачке странке и вођа албанске листе Ник Ђељошај. Бечић је добио укупно 45 гласова док су уздржани били посланици ДПС-а, СД-а и СДП-а, а против Либерална партија.

Представници победничких коалиција још раније су постигли споразум о приниципима нове владе према коме ће приоритети спољне политике остати улазак у Европску унију и НАТО. Такође, према том договору, Црна Гора неће повући признање независности Косова што је, руку на срце, било и тешко очекивати поготово ако се има у виду хетерогеност нове владе. Ипак, када је реч о односима са Србијом, ту су већ могуће битне промене иако последње изјаве Кривокапића не иду у прилог бољим релацијама са званичним Београдом. Кривокапић је пријатељство Вучића и Ђукановића упоредио са својим кумством.

- Вучић и Ђукановић су већи пријатељи него што смо мој најближи кум и ја. Какви су то они пријатељи? То њих морате да питате. Ђукановић је рекао да су њихови односи искључиво пословни, пошто су сарађивали на пројекту "Београд на води"... Нека ме све ово кошта, али ја само знам да тумачим ствари које се дешавају – рекао је Кривокапић.

Програмски директор ЦЕСИД-а Иво Чоловић очекује боље односе Србије и Црне Горе без обзира на последње изјаве Кривокапића.

- То су биле изјаве више за интерну употребу да би Кривокапић показао да није ничија марионета па ни власти у Београду. Свакако да је та изјава настала због недостатка комуникације унутар Демократског фронта. Пошто Андрија Мандић и Милан Кнежевић имају сталну комуникацију са Александром Вучићем. Верујем да ће се у наредном периоду релаксирати односи са обе стране, и од стране Подгорице и од стране Београда – сматра Чоловић.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић није још сигуран да ли ће односи Црне Горе и Србије бити бољи.

- Постоји неколико нерешених питања између Србије и Црне Горе. Када то кажем, ту пре свега мислим на питање двојног држављанства и граница. Не би требало очекивати да ће та питања одмах доћи на дневни ред, али свакако би требало да буду решена. Колико ће односи између две државе бити бољи зависиће од интерперсоналних односа званичника. У претходном периоду се показало да су ти односи кључни за односе држава – каже Ђукановић.

Вучић: Кривокапић да докаже оптужбе

Александар Вучић поручио је мандатару нове владе Црне Горе Здравку Кривокапићу да ће морати да докаже своје оптужбе о пријатељству и пословној сарадњи председника Србије са Милом Ђукановићем.

- За мене је најсмешније то што ме последњих дана оптужује Мило Ђукановић да сам га срушио, а данас су нашли нову флоскулу да сам хтео да га ослабим, али не да га срушим – рекао је Вучић.

Како каже, никада није имао никакве пословне аранжмане са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Када је реч о Кривокапићу, Вучић каже да не познаје ни њега ни Алексу Бечића ни Дритана Абазовића и да је "можда једном срео Бечића".

- Мислим да сам једном у животу видео Бечића, али то је било када смо били овде у опозицији, ако се не варам. Никада их у животу нисам видео. Ето колико сам желео некога наводно да контролишем. За мене су важни они људи са којима имамо пријатељске и братске односе, а то су Андрија Мандић и Милан Кнежевић и верујемо да ће тако бити и са Милачићем, јер су то људи који не крију да припадају српском народу и зато ми имамо право легитимно да се боримо за остваривање њихових колективних и сваких других права - навео је председник Србије.

Вучић је позвао Кривокапића "да нас упозна што пре о свим елементима наводне сарадње Ђукановића и председника Србије".

- Посебно у пословним варијантама. И ја сам сигуран да ће он или рећи да је лагао или ће донети доказе. Пошто знам да је немогуће да донесе доказе, као што знам да о томе никада о томе нисмо ни причали, јер ја нисам бизнисмен већ напредак нашег народа - навео је Вучић и додао да никада није ни причао са Ђукановићем о "Београду на води".

Јањић: Каква је улога Москве?

Председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић истиче да би било добро да се односи Црне Горе и Србије нормализују, али да ће много тога зависити и од улоге Москве у формирању нове владе у Подгорици.

- Односи нису добри још од 2015. године, а да ли ће се побољшати зависи од тога како ће се распетљати ова прича коју форсира Кривокапић, али и део медија о неуспеху Москве у промени власти у Црној Гори. Видећемо да ли ће московски људи коју су у Демократском фронту бити у новој влади или ће бити жртвовани и како ће се Србија понети према томе – каже Јањић.

Формиране комисије за истрагу о узроцима пада МиГ-а Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА